ilves jalkalasta

Metsästystä mäyräkoirilla

 

Metsästyspäiväkirja & metsästysvideot 2013-2014 kevät

Saalistilasto -koiramme ja oma pyynti

supi 16
kettu 4
mäyrä  
kauris 4
peura 6
jänis / rusakko 14
näätä  
minkki  
ilves  

 

KATSO EDELLISTEN VUOSIEN PARHAAT:

VIDEOITA! Metsästysvuosi 2012

VIDEOITA !! Metsästyskausi syksy 2010 ja vuosi 2011

Metsästyskausi syksy 2009 - kevät 2010

Metsästyskausi syksy 2008 - kevät 2009

Metsästyskausi syksy 2007 - kevät 2008

Oma pieni näkemys mäyräkoirasta:

YLE- AREENA RADIO SAVO HAASTATTELU 2011

2014 viimeinen kaurisjahti !!

19.04.15. Löysin kauden viimeisestä kaurisjahdista hieman kuvamateriaalia, josta alla lyhyt video. Tammikuun viimeiset päivät ja päätimme kokeilla vielä koiraa jos hyvinkin onnistaisi. Pätkätassu Faarao sai tehdä työn noissa kovissa olosuhteissa, aamulla koira hakee neljää kaurista jotka kuitenkin ovat sellaisella alueella johon emme voineet mennä. Lunta oli todella paljon, passimiehenkin oli vaikea kulkea maastossa, saati sitten koiran. "Romppu" kytketään ja mietitään jääkö homma tähän. Päätimme hieman kuitenkin kierrellä ja katsastella jälkiä jos kuitenkin..... Vain kilometrin päässä toisaalla, saadaan tieto uudesta porukasta joka on aiheuttanut harmia viljelijälle. Noin kymmenen kauriin lauma oli aiheuttanut harmaita hiuksia viljelijälle jonka avoimet rehuaumat oli houkutellut kauriit viljelijän pihaan sotkemaan ulosteillaan rehut. "Romppu" puhkui intoa kun aamullisia jälkiä tarkistimme ennen pian koittavaa onnistunutta jahtia.

video

Peurajahti Urjalassa !!

18.01.15. 2014 marraskuun peurajahti Urjalassa. Koirista mukana, Opri, Pertsa, Abba ja Herkko. Koirat ajeli hienosti ja muutama kaatokin saatiin koirille. Alla video Oprin ajosta, joka päättyi kahden vasan kaatoon.

video

Ahvenanmaa 2014

02.01.15. Ahvenanmaan reissu lokakuussa oli onnistunut kaikin puolin, koirat pelasi hienosti ja matkaseura oli mukavaa. Koiria mukana kaikkiaan 7. Ajankohta reissulle oli niin lähellä PM-kokeita, että mukana olleista koirista Opri ja Pertsa oli vain kerran jahtimatkana aikana irti. Kasvateistamme Pätkätassu Jana "Nana" sekä Fanni myös mukana, alla video tuosta matkasta, jossa seurataan koiriemme muutamaa irtilaskua.

video

"Pertsan PM !

30.11.14. Pertsan Piirinmestaruuskokeesta otin hieman kuvaa ja tässä ajo, joka tuotti tuon PM-mestaruuden.

video

Kaksi koiraamme lohkon kokeeseen !!

24.10.14. Suonenjoella järjestetyissä PM-kokeissa oli koirilleni päivä täydellinen. Pätkätassu Obelix "Pertsa" Voitti 7 koiran kokeen selvänumeroisesti ja yhtä selvä kakkonen oli luottokoirani Opri, jota ohjasi Timo nykänen. Pertsa kyyditsi kaksi erää kaurista 115min. verran ja oikeutti kunniapalkintoon pistein 81 ja jotain. Opri saatteli vain yhden erän rusakkoa, kuitenkin koko erän 60min, saaden reilun 70 pistettä. Lohkon kokeeseen matkaamme 01.11. Rantasalmelle ja vastassa siellä on yhdeksän kovaa koiraa. Katsotaan kuinka päivä marraskuun ensimmäinen sadaan pulkkaan ja mitä jää kotiin vietäväksi.

"Pertsalle" tämä oli kauden toinen startti ja toinen ykkönen. Nuori koira on kehittynyt huimasti tämän syksyn aikana, ei kuitenkaan vielä ajurina niin loistoon syttyneenä, että antaisi suurille hehkutuksille aihetta. Vaikka PM kokeissa "Pertsa" peittosikin Oprin, on Opri vielä minun ehdoton luotto koirani maastossa. Timo Nykänen ohjaa Opria Rantasalmella ja itse siis "Pertsaa"

Ahvenanmaalla on käyty ja hieman muutakin jahtia harrastettu. Olen ollut koko syksyn poikkeuksellisen kiireinen ja päivitykset jääneet vähälle. Muutamia videoita tekeillä jotka vaativat hieman vielä työstämistä. Pätkätassun kasvattimme olleet kovasti riistan perässä ja komeita ajoja, sekä kaatoja tehty. Nyt lohkon kokeet ja jahdit johon olen lupautunut vie kaiken aikani seuraavat kolme-neljä viikkoa. Yritän kuitenkin saada jotain päivitystä aikaan ja ainakin valokuvia.

Supi jäljestys !!

26.09.14. Ei tartte kahdesti koiria supin perään pyytää. On todella ilo päästää kaksi vielä pirteää ja aktiivista mäykkyä piepetojen perään. Lulu ja Pepi on vuosien saatossa kulkenut satoja kilometrejä supien perässä, useimmiten kun jäljelle pistää on riistaksi supit saatu. Yksi jäljestys taas suoritettu onnistuneesti, alla video jossa kaksi supia saatiin talteen hienon työ päätteeksi. Mukana pyynnissä myös Tippa Nykänen.

video

"Pertsan" pupu ajo !!

23.09.14. Pätkätassu Obelix "Pertsa" sai varmaan kaivatun kaadon isännältään, hyvä yöjälki työskentely ja nätti noin 40min. ajo palkittiin, pääsin kaatamaan metsäjäniksen joka oli myös Pertsa pojan mieleen.

video

"Pertsa" ajoi MÄAJ-1 Rovaniemellä 06.09.14

20.09.14. Olin perheeni kanssa pohjoisen perinteisellä viikon matkalla syyskuun alussa. Rovaniemen koe sattui sopivasti suunniteltuun matkaan ja niimpä päätin kokeilla starttia samalle reissulle. Kokeeseen osallistui 7 koiraa ja neljä ajoi MÄAJ-1 tuloksen jänikselle. Pertsa löysi vasta lisähaulla riistan eteensä ja ajeli komeasti koko 60min. erän ja saavutti ensimmäisen ykköstuloksen pistein 64,67. ollen kokeen neljäs. Seuraava srartti on todennäköisesti vasta PM kokeet täällä kotimaastoissa.

Mizar valioksi B44, B44, A50

01.05.2014. Oman uroksemme Pätkätassu Energyn "Reino" jälkeläinen Mizar on valioitunut suoraan kolmella kokeella LUT-valioksi. Mizar "Lili" osoittaa varmaa ja lahjakasta käyttökoira taipumustaan siinä mihin jalostustyömme on pyrkinytkin. Narttu valioitui suoraan kolmella kokeella täysin pistein. Samaan tulostasoon on myös yltänyt isänsä "Reino kuva ja mummonsa Belinda kuvat . Nuorella nartulla Mizar on pyydetty kymmeniä pienpetoja joista suurinosa on mäyriä. Koko pentukaarti on vahvan metsästysvietin omaava pentue. Tämän valioituneen nartun omistaa Mika ja Tarja Laukkanen Jämsästä. kuvat 1 Heillä myös lahjakas Pätkätassu Daalia "Tellu".

Muutamia supeja !

15.04.14. Vaikka piepetojen pyynti onkin ollut hieman käymistilassa osaltani, on jonkin verran tullut koluttua tuttuja paikkoja vieras petojen poistamiseksi. Lämmin kevät ja lumen puute entisestään hankaloittanut riistan löytämistä, pesässä eivät juurikaan ole koko keväänä olleet. Riittävästi kun on paikkoja kolunnut, joitakin myös maanalta löytynyt. Alla kuvaa parista eri päiväretkestä pienpetojen perässä jolloin pesiä kolusimme parisenkymmentä joskus maaliskuussa. Mukana kasvattiamme Pätkätassu Centti sekä Centin jälkeläinen Pätkätassu Pikku Nekku.

video

Pätkätassut aktiivisina kauden loppuun !

PÄTKÄTASSU ODESSALLE NÄYTTELYISTÄ ERI, SA

25.02.14. Metsästyskausi ollut poikkeuksellisen pitkä mäyräkoirille. Vähäinen lumi antanut mahdollisuuden täällä pohjoisemmassakin juoksuttaa koiria koko kauden. Kasvattimme olleet ahkerasti riistan perässä, pienpetoja saatu, samoin jäniksiä/rusakoita.

Alla muutamia lauseita muutamista kasvateistamme, sekä kasvattimme jälkeläisten riistatyökentelyistä loppukauden jahdeista.

Pätkätassu Energy, meidän "Reino kuvat 1 2" ensimmäiset jälkeläiset nyt noin puolitoista vuotta. Yksi pennuista noin kuukausi sitten 2 päiväisissä LUT kokeissa. viikon vaihde nuorella nartulla "Lili" oli hienoi kuvat1 2, kummatkin kokeet keskeytykseen ja tuloksena 2x LUT-B 44. Nämä kaikki 7 jälkeläistä olleet varsin aktiivisina metsästyskäytössä. Nuorilla koirilla pyydetty kymmeniä pienpetoja, mäyriä myös paljon kuvat 2 Pentujen emä Pätkätassu Daalia varsin kova luola koira, nartulta pyydetty pitkälti yli sata mäyrää, Daalia "Tellu" onkin parhaimmillaan juuri mäyrän kanssa, kaivaa usein mäyrän tekemiä tulppia useita metrejä. Kevään aikana saman yhdistelmän pentuja tulossa kokeeseen useita.

"Reinon" täysveli Extrime "Rölli" myös saanut liikuntaa kovasti, koiralle saatu riistaa kovasti, vielä helmikuussa kaadettu ajosta muutamia rusakoita kuvat 1 ja ajot kulkeneet parhaillaan toista tuntia ennen kaatoa. Pienpetoja Röllillä myös pyydetty, supeja kettuja sekä mäyriä. Tälle urokselle kaadoin itse tammikuun lopulla myös kaurispukin komeaan ajoon.kuva1

Pätkätassu Centti-Herkko yhdistelmä

PÄTKÄTASSU PIKKU NEKKU 12kk, narttu.

Hienosti on myös tämä Centti-Herkko yhdistelmä alkanut toimimaan. Pikku Nekulle kaadettu ajoon kaksi rusakkoa vain muutamanpäivän sisään pariviikkoa sitten kuva1, Pikku Nekku ajaa myös kaurista ja kettua, supi juostu kiinni maan päältä jäljestyksen päätteeksi. Ääntä tulee kiivaasti ajossa ja pienpedon edessä. Jorma Yli-Sikkilä on saanut loistavan monitoimikoiran itselleen.

Abba-Aki yhdistelmä.

PÄTKÄTASSU FAUSTUS on konkari ajo hommissa, olen kirjoitellut jonkin verran tämän uroksen edesottamuksista, harmi vain että Faustus ei ole vielä kokeisiin tullut. Kuluneella koekaudella oli Faustus ilmoitettu pariinkin kokeeseen mutta matkaan tuli sellaisia esteitä että Faustus jäi kokeista pois. Tälle komealle urokselle kaadettu pikkusorkkaa ja jänistä useamman vuoden ajan, koira ajaa omistaja Jorma Mönkkösen mukaan komeasti ja sitkeästi, äänen anto on kuuluvaa ja tiheää. Kaima laitteli viestin viimeviikon yhdestä jänisjahdista.

Terve kaima, kyllä Faustus on aika perkele jäniksellekkin. Löytää ja ajaa niitä taidolla ja suurella sydämellä. Haukkuääni on kuuluva ja mukavasti raikuva. Hyvää kevättä T. Jorma kuvat1

Löytöhaukun Nenna-Cola Petteri yhdistelmä.

PÄTKÄTASSU ODESSA on meidän Obelix "Pertsan" sisko. Odessa muiden sisarusten lailla antanut vahvan näytön osaamisestaan kuva1. Odessalle tehty pikkusorkka kaatoja myös kuluneella kaudella. Odessa käynyt myös ensi näyttelyissä tammikuussa ja komeasti narttu oli pärjännyt. Juniori narttujen 2, ERI, SA kuva1

PÄTKÄTASSU JANA-HERKKO YHD.

Kasvattimme Pätkätassu Janella yksi pentue josta tullut myös paljon kehuja. Janen omistaa Jarmo Niskanen Sievistä. Pentueen koirista useampi näyttänyt osaamistaan ja olen saanut yhden urosjälkeläisen omistajalta postia. Kokkolan suunnalla vaikuttava Zero, jolla päästy varsin kunnioitettavaan kaatomäärään. nuorelle urokselle( 7-8kk )kaadettiin kauden aikana 5 pikku sorkkaa. Ajot olleet pisimmällään usean tunnin mittaisia kuva1.Koiran omistaa Stefan Blomqvist. Karlebysta.

Fannille rusakkokaatoja !!

17.02.14. Fanni ollut ahkerasti ennen pentulomalle jääntiä rusakoiden perässä. Viikon sisällä Fannille kaadettiin 5 rusakkoa ajoon. Alla parin viikon takaisesta ajosta hieman vido kuvaa, jolloin Fannin komeisiin ajoihin kaksi kaatoa.

video

Oprille ja Pätkätassu Extrime, kauriskaadot

06.02.14. Kauden pikkusorkkajahti sai komean päätöksen Saikarilla 28.01.14. Aamulla ensin Fanni saatteli metsäjänistä, joka kuitenkin sai mennä menojaan. Valkoista jänistä ei jahdattu joten koira kiinni hyvästä ja tiiviistä ajosta. Opri seuraavaksi irti, kauriit löytyikin Oprin eteen ja Jari Salpakari sai tehdä Oprille vasakaadon. Jahtiin olin saanut vieraaksi Yrjö Matikaisen, jolla kasvattimme Pätkätassu Extrime "Rölli". Olipa komeaa päästä kuulemaan hyvän metsästysinnon omaavaa urosta joka saatteli minun onnekseni kaurispukin eteeni toisessa vedossa, josta myös kaato. Rölli tulee kaadolle vain minuutin jäljessä. Ajo oli noin puolentunnin mittainen, mutta sitäkin hienompi. Olin onnistunut löytämään passipaikan josta Rölli pukkia saatteli eteeni. Harmikseni dikikamerasta oli akku pois, joten en saanut tälläkertaa videokuvaa aikaan. Alla mutama kuva jotka taltioitu kännykkäkameralla.

kuvat1 2 3 4

Pienessä pakkassäässä jussi jahtia.

28.1.14 Pakkanen viimein antoi sen verran periksi että koiralla metsään. Abba joka vähiten juossut koko kautena pentumisen johdosta, pääsi maastoon mukaani. Abba ollut vain muutaman kerran koko kautena riistan perässä, muutama viikko sitten onnistuimme kaatamaan sille peuran ajoon urjalan reissulla. Jänistä kyllä pariin otteeseen oltu hakemassa, kuitenkin viime reissu Abban kanssa sen verran kylmässä säässä (-17) jolloin kytkin koiran jäniksen yöjäljeltä kolmen vartin jälkeen. Nyt olosuhteen hyvät ja pakkasta enää hieman yli kymmenen. Abba haki jänistä hyvällä innolla, kun jänis pomppaa viimein juoksuun, etenee Abba melko varovaisesti, ajo pätkii koko sen ajan jolloin pääsen ampumaan ensimmäisen kerran. Luulin ampuneeni kokonaan ohi, sillä verijälkeä tai muutakaan havaintoa osumasta ei näkynyt. Abba tulee viimeisen satametriä äänettä luokseni. Huomaan heti kuinka vaikeaa nartun on löytää jälkeä ja päästä uudelleen ajoon. Jänis kuitenkin on vain parinsadanmetrin päässä makuulla josta ajo helähtää uudelleen kiivaaseen Abban huutoon. Katkeaa 10min jälkeen uudelleen jolloin tiedän osuneeni riistaan. Kuljen lähemmäksi hukkaa ja etsin mahdollisia verijälkiä. Maasto oli täynnä edellisenyön kulkujälkiä josta yritin poimia sitä oikeaa. Viimein kuulen takaani Abban kiivaan haukkusarjan joka kiertää muutamia lenkkejä sivullani. Ajo tulee kohti, otan kameran kotelosta ja päätän kuvata. Jänis juoksee suoraan syliini. Pääsin todistamaan kuinka vaikeaa se on joskus koiralle ja kuinka riista luottaa omaan vaistoonsa piiloutuessaan. Alla kuvaa jossa Abba hävisi hetken kiivaan kilpajuoksun jälkeen pupun kanssa tasan 6-0. En tiedä kuinkahan olisi käynyt jos annoin vielä kerran jäniksen paeta paikalta.

Oprille jänisajot mieleen !!

15.01.14. Opri on koko kaiden ollut hienosti esillä, kaatoja tehty aika paljon, yksi mieluisin metsästysmatka itselleni Oprin kanssa on jänisjahdit. Pidän erittäin paljon Oprin rehellisyydestä ja tietyöskentely taidosta, kun hukalla ollaan on suu kiinni ja kun ajetaan ei jää epäselväksi. Jänisjahdit onkin itselleni mieluisin jahti, ja ennen kaikkea toimivalla mäykyllä. Noin vuosi sitten kun lunta oli todella paljon, metsästelin Oprin kanssa aika tiiviisti vielä kauden loppuun asti, kun pitkäkinttuisillakaan ei ollut enää asiaa metsään, ihmetteli moni miten voit vielä mäykyllä ajattaa. Opri omaakin varsin taitavan tavan kuinka pehmeälläkin hangella mennään, vauhti ei päätä huimaa mutta ajo etenee. Hienolla prosentilla kaatoja (8) jänisjahdeissa saatu aikaan tälläkin kaudella, tuorein kaato viime perjantailta.

Opri ja jari kaadolla.

Pätkätassu Obelix "Pertsa" MÄ-AJ 3

15.01.14. Keskisuomen mäyräkoirakerho järjesti pitkän kokeen vuoden alkuun. Pertsan kanssa startattiin kokeessa 01.01.14 ja tuloksena MÄ-AJ 3. Aivan nappiin ei koe mennyt, olin kuitenkin tyytyväinen nuoreen ajurin alkuun. Olosuhteet olivat aika haastavat, lunta vielä edellisenä iltana maassa, kuitenkin kun aamulla lähdin kohti koemaastoa, satoi vettä niin ettei tahtonut eteensä nähdä. Pertsa haki aamusta melkein 2,5h kunnes sai metsäjäniksen ylös. Ajo meni pari kertaa tien ylitse, tietyöskentelyt sujui hienosti, kuitenkin toisen tieylityksen jälkeen Pertsa hukkasi hetkeksi ajettavan ja päätin katkaista ensierän. Ajominuutteja 23. Olimme sorkka mailla ja toivoin tietysti toiseen erään pikkusorkkaa eteen, sorkka löytyikin puolentunnin haun jälkeen ja suoraviivaista ajoa reilun 30min. Pettymykseksi Pertsalla kuitenkin hieman isohko sorkka ajossa, joten kohtuuton häiriö. Hirvi sai mennä menojaan ja Pertsa uuteen maastoon hakemaan käyttämättä olevaa hakuaaikaa. viime minuuteilla Pertsa löytää jäniksen yöjäljen kuitenkaan saamatta sitä ylös ja hakuaika tulee täyteen.

Kaksi päivää myöhemmin arvostelin toisen koiran samoissa maastoissa, Rolelle pitkän kokeen ainut ykkönen, jossa yhdeksän koiraa.

Urjala.

13.01.14. Vielä 11.01.14 Urjalassa koirien kanssa. Olosuhteen ajattamisella oli mainiot, parin-kolmen asteen pakkanen ja hieman maa valkea. Samalla reissulla veimme Colapetterin kotiin ja sainpa päästää Colan myös peurojen perään samalla. Mukana nyt Abba, Opri ja Cola. Abba aamulla ensin irti, pian sen jälkeen Opri ja kohta perään Colapetteri. Mukana myös Nennan veli 10kk Jeppe. Alla video tuosta hienosta jahdista, kaadolle en kuitenkaan ehtinyt koiria kuvaamaan, hieman maastossa kylläkin.

VIDEO

Tupla ketut !!!

13.01.14. Saikari 05.01.14. Taas kerran yhteen kaurisjahtiin Rautalammin Saikarille. Opri ja Abba aamulla hakemaan kaurista, kauris löytyikin jota Opri saatteli vajaan tunnin naapuriseuran puolelle, kauriin uidessa isohkosta kanavasta ylitse. Opri kytketään, samoin Abba. Vaihdetaan hieman paikkaa jossa Opri ja Pätkätassu Centti "Milli" myös sorkkaa hakemaan. Passista tulee tieto havaitusta ketusta, Opri viedään jäljelle, ajo kiertelee pieniä lenkkejä tehden, viimein kääntyen kohti passia. Jussi Paananen ampuu Kettua mutta karkaa kuitenkin läheisen ladon alle josta Opri kytketään kiinni. Samoin "milli" kiinni ja tuodaan ladolle jossa passia viritellään valmiiksi. Milli ei ei ehdi kauaa ladon alla olla kun kettu säntää sieltä pakosalle. Ensimmäinen kettu riistaksi ja pian suunnittelemaan seuraavaa irtilaskua. Opri ja Milli viedään vielä kerran uuteen paikkaan josta toivoimme löytävämme sorkkaa koirille ajettavaksi. Milli herättelee puolentunnin jälkeen ja pian alkaa ajo. Passeissa toivotaan koirien saavan viimeinkin sorkka eteen, odottelemme hieman jännittyneenä mitä milli saattelee edessään. kuitenkin Milli oli kaivanut vielä iltpäivän jo hämärtyessä ketun ylös makuukselta jota ehditään tovi passata. Komea urtos kettu kaadetaan päivän päätteeksi. Ei ensimmäinen kerta kun sorkka tai jänisjahtiin mennessä riistaksi saadaan kettuja mäykyltä . Hieno päivä kaikkinensa, Alla pieni video tuosta jahdista

VIDEO

Urjalan peurajahti

02.01.14. Lauantaina 28.12. suuntasin Timpan, Herkon ja parin oman koirani kanssa Urjalaan peurajahtiin. Olosuhteet oli ihanteelliset ajattamisen suhteen, vaikka aamuyöstä urjalaan mennessä vetä tuli taivaan täydeltä koko matkan savosta Urjalaan. Aamu valkeni kuitenkin ilman sadetta ja noin 20 päinen jahtiporukka oli valmiina peurajahtiin. Olin maastossa "Pertsan" (11kk) kanssa, asetta ei mukanani ollut, joten kokeilin sijoittua maastoon peurojen kulkupaikoille, saaden hieman kuvaa ajettavista peuroista, sekä "Pertsasta" ja Herkosta joka myös irti. Koirat pelasi mallikkaasti ja kummallekkin tehtiin peura kaato. Alla video jossa pääsin seuraamaan kummankin koiran ajoa kamerani kanssa.

VIDEO

Repo saaliiksi.

16.12.13. vähäisten luolillakäyntien, sain kutsun ketun karkoitukseen tyhjän asuinrakennuksen alta. Mukana Pepi ja Lulu joiden kanssa matkasin Rautalammin Rastulle. Nopea ja siisti keikka jossa Lulu vain riista työssä. Sain hieman videon pätkää tuosta jahdista.

VIDEO

viime viikon vaihteessa kaadettu ajoo peurat Napoleonille ja Mauno Ahoselle. Alla kuvat Maunon ja Janan onnistuneista kolari jäljestyksistä.

kuvat1 2

Pätkätassu Pinja 10kk

16.12.13. "Milli"-Herkko yhd. Pinja jolla ikää vasta 10kk oli päässyt ensikertaa pikkusorkan perään pohjoisen kairoilla. Keminmaalla Pinja oli tänään saatellut komeasti kauriita toista tuntia, omist. Risto Vakkala soitteli ja kertoi koiran toimivan erittäin mallikkaasti ja ääntä tullut tuutin täydeltä, ajettavia kauriita ollut kolme edessä, toista tuntisen ajon jälkeen oli Pinja tehnyt hukan josta Risto kytki koiran kiinni. Risto poseeraa uudessa mäykkylehdessä Pinjan kanssa lapin ensimm. luola harjoituksissa (iso kuva). Samassa lehdessä pikku kuva, Pätkätassu Ilmari "Mauri" omistaja. Kati Oikarinen Rovaniemi.

Pikku sorkkaa ja pupuja !!

ALLA HIEMAN JAHTITAPAHTUMISTA SEKÄ KASVATTIMME EDESOTTAMUKSISTA RIISTAMAILLA.

13.12.13. Koti maisemissa hieman jänöä ja pikku sorkkaa metsästelty. kaksipäiväisessä vieras jahdissa sijoitus narttu Fanni ja Opri loisti osaamisellaan . Saldona Jarille kaksi jänistä, savonlinnasta Jussi Kurikkalalle yksi . Viisi ajoa kahteen päivään joista siis kolme jänistä riistaksi. Fannille vielä muutama päivä myöhemmin rusakko. Alla pari kuvaa vierasjahdista kaadon jälkeen.

kuvat 2

O-Pentue. Nenna-Cola

13.12.13. Olin viikko sitten Kolin kauniissa maisemissa viettämässä viikonvaihdetta, en kuitenkaan malttanut olla seuraamatta Pertsan ja Herkon metsästyspäivää lauantaina, gps puhelin mukana seurailin päivän tapahtumia hotellihuoneesta "vesilasi" nokan alla kuinka ajot kulkee.

Nennan pojille sorkka kaadot samalle päivälle. Okkokamulle Ilmajoella ja Pertsalle suonenjoella. Itse en siis ollut jahdissa Pertsan kanssa, Timo Nykänen sen sijaan oli Herkolla, "Pertsa perämies" mukanaan. Herkolle aamun ensi vetoon kauris naaras riistaksi ja sitten Pertsalle iltapäivällä pukki. Ilmajoelta myös viesti Okkokamun päivästä

kuvat1 2 3

Alla parit s-postit Kokkolasta ja Valkealasta.

Olgalle (Nenna-Cola) jussi eräksi.

Hei. 24.11eka kertaa kauriin pyynnissä. kauriit oli olleet pellolla syömässä yöllä. löysäsin olgan irti pellolle ja saman tien olga tyttö paukuttaan, kiiruhdin itse passiin yksin kun olin. hienosti olga veti toista tuntia tauotta, kauriit pyöri ihan edessä, en kumminkaan näkö havaintoa saanut. 4.12 Pidin metsästys päivän, piti ajattaa kaurista mutta kun niitä ei vain löytynyt mistään niin vaihettiin jänikseen. noin 15 min ajon jälkeen jänis kaverin passiin ja ankaran tulituksen jälkeen(4laukausta) jänis eräksi. olgalle ensimmäinen kaato mitä lähdettiin hakemaan. olgalla on hyvin virtaa metsässä. tuntuu että sinniä on jo nyt enemmän mitä vanhemmalla mäykylläni on. olen olgaan erittäin tyytyväinen.

T: Jarmo Heikkilä. KOKKOLA

Opri-Herkko yhdist.

Pätkätassu Nasse. Omistaja Jari laitteli postia.

viesti: terveiset Valkealasta, syksy on mennyt Nassen kanssa hyvin, ajoja tulee melkein aina kun metsään menee, haku on hyvää ja metsästysinto on erittäin voimakas, pisimmät löydöt ovat yli kilometristä, pisin löytö 1150m gps laitteen mukaan. Ajo eläimenä yleensä kauris tai jänis, kerran ollut kettu. kauris ajo kulkee jo mallikkaasti pisin ajo 135min josta kytkin koiran ajosta. eilennä oltiin naapuriseuran mailla kaurisjahdissa jossa yritettiin kaatoa, löytömatka noin 300metriä, ajoa 57min, mutta kauriit karkasivat joen yli naapuriseuran puolelle. jänis ajo aiheuttaa harmaita hiuksia omistajalle sekä koiralle, ajot ovat muutaman sadan metrin mittaisia ja sitten nasse alkaa kertaamaan ajojälkeä löytöpaikan ja hukan väliä ja kertaa sitä tunti tolkulla. nyt saatiin lumet maahan niin täytyy yrittää avittaa koiraa hukkien selvittelyssä, tuntuu että hukat johtuvat usein ajovauhdin kovuudestakin, metsässä olemme käyneet vähintään 2kertaa viikossa. Kaatoja emme ole vielä saaneet.
nimi: Jari Teitto

Pätkätassu Pikku Nekku ja Pinja !!

02.12.13. "Milli" - Herkko yhd.Pätkätassu Pikku Nekku 9kk Repolaisten perässä. Omistaja Jorma Yli-Sikkilä antanut paljon aikaa nuorelle metsästys alulle, nuorta koiraa viety metsästys tilanteisiin maltilla mutta kuitenkin niin että hyvän vietin ja metsästysinnon omaavana koira saa ja pääsee tilanteisiin josta pitää. Jorman vahva ja pitkä työ koiran kouluttajana antaa hyvän pohjan metsästys koiran eteenpäin viemisessä. Kuvan Ketut ammuttu peltoon josta Pikku Nekku jäljestänyt toisen haavakon myöhemmin ja saatu riistaksi hienon jäljestyksen päätteeksi. Pikku Nekku ollut monissa metsästys tilanteissa jo tämän syksyn aikana ja supeja haukuttu kiivaasti maapesässä viikko aiemmin. Nuorella nartulla kaikkeen riistaan erittäin kova vietti ja Jorma onkin tyytyväinen tulevaan monitoimi Pätkätassulaiseen.

Pätkätassu Pinja , Pikku Nekun sisar joka asustaa Keminmaalla, on myös varhaiskypsä narttu. Pinja käynyt jo keinoluolilla josta varsin kovat näytöt annettu. Pinjalle kaadettu tälle syksylle myös jänis ajoon.

Pätkätassuille kaatoja !

02.12.13. Kasvateillemme saatu hienoja onnistumisia viikonvaihteen jahdeissa, pikkusorkka kaatoja tehty ja koirat toimineet mallikkaasti. Janalle peurapukki, Napoleonille kauris 1h ajosta. Edesmenneen Nennan jälkeläiset jotka vasta 10kk loistavat myös osaamisellaan. Pertsan sisarukset, Okkokamulle kauris 1h ajosta ja Odessalle Peura 40min. ajosta. Pertsa itselläni Urjalassa myös jahdissa, komea 1,5h ajo josta Peura riistaksi. Vaikka Nennan menetys tuntuu haikealta varmaan vielä pitkään, on hienoa kuulla yhdist. Löytöhaukun Nenna-Colapetteri yhdistelmän edesottamuksista

VIDEO Pertsan ensimm. sorkka kaadolta.

Colapetteri ja Arto Saarela vieraili luonani alkusyksystä jahtikaverinsa Hjerppe Pasin kanssa, pari päivää juoksutettiin koiria ja Cola näytti osaamistaan savon maisemissa. Hieno ja lahjakas koira jota oli mukava seurata ja kuunnella.

Supi ja pupu jahtia !

26.11.13. Marraskuun aikana hieman maastossakin ehditty ja kyetty käymää. Pikkusorkka jahdeissa oltu muutamaan kertaan, kuitenkin hieman epäonnea mukana ja pari kaurista ainoastaan riistaksi tälle syksyä. Tulevana viikon vaihteessa Urjalaan, ja koiria taas peuran perään, toivottavasti Pertsa perämiehelle saataisiin kaato tehdyksi. Alla muutama pätkä supi ja jussi jahdeista marraskuulta.

VIDEO

Napoleon ja Jana Ajovalioksi !!

26.11.13. Opri-Herkko yhd. Pätkätassu Napoleon saavutti kolmanteen kokeeseen MÄAJ-1 tuloksen Sastamalassa. Napoleon oli kokeen paras koira, ajoeläimenä Peura.

Pätkätassu Napoleon jalostusnetissä

kuva 1

Pätkätassu Jana

Abba-Pähkinärinteen Aapo yhd. Pätkätassu Jana saavutti kolmannen MÄAJ-1 tuloksen Uudessakaupungissa samana päivänä (23.11.13) kuin Napoleon.

Pätkätassu Jana jalostusnetissä

SIJOITUS NARTTU: FANNI

Abba-Aki yhd.

Pätkätassu Fanni täydensi kasvattimme menestymistä Nurmijärven pitkässä kokeessa. Fanni saavutti MÄAJ-1 tuloksen 18.11.13 Vantaan maastossa. Loppu pisteitä en vielä tiedä (koe purkamatta)mutta erät tuli täyteen peuralle ja kauriille. Päivä oli aika hurja, Fanni paineli ensimm. erässä vauhtia hakien Kehä III takaa aamu kahdeksan ruuhkassa. Peura kun käänsi menonsa kehä kolmosen suuntaisesti, paineli Fanni kehän toiselle puolelle ja sieltä kiireellä takaisin, oli suorastaan ihme ettei tullut toista koiran menetystä muutaman päivän sisään. Fanni on loistanut hurjilla ajoilla ennenkin. mutta kyllä tämä päivä oli kerrassaan upea, vaikka ajo kulki monta kertaa isojen teiden ylitse ei se hiljentänyt Fannin menoa, väliin mentiin sora rekkojen seassa peuraa vieden parhaillaan 20km/h ja äänen käydessä lähes 120 haukkua min. Katkasin ensim. erän 64min. kohdalla vilkasliikenteiselle tielle. Toiseen erään kauris ajoon, ajo kierteli hienosti pienellä alalla jota olikin kiva seurata ensimmäisen erän hurjien tilanteiden sijaan. Fannille koe oli toinen tänä syksynä. Ensimm. kokeessa fanni saavutti MÄAJ-2 tuloksen täällä suonenjoella. Fanni ajaa pääsääntöisesti ilma vainulla, vauhtia siis on joskus hieman liikaa, parhaat vauhdit Fanni on antanut tänä syksynä rusakolle vauhdin käydessä maastossa 35km/h. Ääntä tältä noin 10kg nartulta myös löytyy, olemme kuulleet ajohaukun Urjalan peurajahdeissa noin 2,5km.

Nenna on menehtynyt !!

19.11.13. Nenna on jouduttu lopettamaan viikon vaihteessa sattuneen halvauksen johdosta. Olin koirillani jahdissa jossa Nenna halvaantui ollessaan ketun ajossa. Aamulla Nenna ajeli jänistä tunnin verran ja koira vaikutti kaikin puolin normaalilta. Noin tuntia myöhemmin laitoin Nennan uudestaan ketulle joka oli nähty useaan kertaan pellon laidalla jossa passimme sijaitsi. Nenna ehti ajaa kettua noin puoli tuntia kunnes haukku alkoi kuulua paikaltaan. Paikalle josta koiran näin oletin sen olevan liivistä kiinni, kuitenkin totuus selvisi kun pääsin koiran vierelle. Nennan menetys oli erittäin ikävä ja raskas, jälkeläiset jotka nyt ovat 10kk osoittavat erittäin suurta lahjakkuutta metsästys ominaisuuksiltaan. Nenna ehti tänä syksynä startata kokeissa kolme kertaa, joista kaikista MÄAJ-1 tulos. Kaikkiaan koe käyntejä nennalla oli 8 joista kuusi ykköstä ajettu.

kuvat2

Pertsa ajeli samana päivänä vajaan tunnin kaurista jonka jälkeen kytkin sen ajosta. Virtaa ja samanlaista intoa löytyy pojasta emänsä lailla.

Pertsalle Urjalan sorkat oli uusi tuttavuus...

14.11.13. olin Urjalassa peuraa juoksuttamassa 7-9.11. Mukana Opri, Fanni ja 9kk Pätkätassu Obelix ("Pertsa Perämies"). Pertsalle Urjalan sorkat oli uusi tuttavuus, hieman epävarmoin tunnelmin päästin Pertsan torstai aamuna hakemaan peuraa. Aiemmin Pertsaa ei vielä pikku sorkalle oltu viety, siksi jännitystä hieman enemmän mukana. Emänsä Nennan lailla Pertsa kuitenkin antoi vakuuttavan näytön ja 40 minuutin jälkeen kytkin koiran ensi ajosta kiinni. Menohaluja olisi vielä kovasti ollut, päätin säästellä seuraavaan päivään nuorta poikaa. Opri sekä Fanni sai nöyrtyä perjantain koitoksessa Pertsalle joka paineli komeasti noin puolitoista tuntisen tauotta peuran perässä. Opri hukkasi peuran samalla alueella pertsan ajetulle jäljelle ja Fanni sotkeutui Oprin tavoin Herkon ajo jälkeen. Kaatoa ei koirillemme saatu vaikka Pertsan ajo kulki moneen kertaan aivan passimiesten ohitse. Niin vakuuttavaa ja varman oloista tuo perjantain ajo oli, että HULLU päätin vielä kokeilla lauantaina ja kolmantena päivänä peräkkäin. Herkko aamulla ensin irti, ajo kuitenkin karkasi heti alkuun vieraalle puolelle ja KAUAS passeistamme, Timppa herkkoa hakemaan vesilahden puolelta ja minäpä innolla laskemaan Pertsaa metsään. Irtilaskusta muutama minuutti ja ajo päälle. Koira eteni passin ohitse ja sieltä kerrottiin että ajettavaa koiran edessä ei ollut, minä että mitä per..... ei se ole herätellyt vielä yhtään aiemmin ja taas ko se saat..... No ei kun koiran perään ja seuraamaan "himmelistä" koiran menoa. Pertsan ajo kiertää noin vartin verran pois minusta ja olen vakuuttunut että jotain se kyllä ajaa, kyselen vielä passista onko mahdollista että peura kuitenkin olisi mennyt ohi, EI VARMASTI kuuluu nopea vastaus. Asia selvä, asia selvä.. juoksen koiraa vastaan ja toivon saavani sen jostain kiinni. Jotain sain hetkeksi näkyviin aukolla jonka taakse tiirailen ja odottelen Peräkamarin poikaa joka parkuu ja tulee aukon laidalle. Viimein saa uuden havainnon aukolta, jänis tulee korvat luimussa kohti minua ja Pertsa vain minuutin verran jäljessä, lasken jäniksen ohitseni ja kytken Pertsan. Todennäköisesti jänis oli juossut passin ohitse jo hieman aiemmin kun Herkko haki samalta alueelta peuraa eteensä. Pertsa uudestaan irti ja odotan innolla koska alkaa tapahtumaan. Puoli tuntia saamme odottaa kunnes 400m päästä päsähtää kiivas ajo käyntiin. Ajo ei kuitenkaan pysy kuin vartin verran passin sisällä ja karkaa ohitsemme paikasta jolle ei voida mitään. Kuuntelemme ajoa reilun tunnin verran ja se loittonee pois päin passeistamme. Sitten vain autolla perään ja seuraamaan koiran kulku suuntaa. Peura menee pitkiä matkoja suolla, kierrellen siellä edes takaisin, saamatta kuitenkaan pertsaa kannoiltaan. Kun ajoa on kestänyt kaksi tuntia kutsun koiran 300m päästä viheltämällä. Pertsa pysähtyy ja tulee muutaman kutsuvihellyksen jälkeen luoksemme. Ajo ei enää ollut loppu vaiheessa mitään parasta, kosteiko jossa ajo eteni viimeisen puoli tuntisen oli pertsalle varmaan aika puuduttavaa ja näin ollen oli valmis heittämään pyyhkeen kehään ja palamaan kutsusta luokseni. Hieno koira kasvamassa, olen erittäin tyytyväinen Pertsan metsästys intoon ja siihen varmuuteen jota se osoitti tuon kolmen päivän aikana.

Kun palasin urjalasta sain tulomatkalla viestin Pertsan veljen, Okko Kamun saman päivän ajosta. Okko Kamu oli ajanut Ilmajoella Kaurista 2,5h ilman yhtäkään hukkaa. Soitan tietty heti ilmajoelle ja kyselen tarkemmin päivän tapahtumista. Jahti porukka oli ollut aika ihmeissään nuoren uroksen ajo varmuudesta. Okko Kamu oli kytketty täydestä ajosta kiinni ja ei kuulemma olisi vielä millään jättänyt leikkiä kesken. Voin vain todeta että Cola- Nenna yhdistelmä on onnistunut.

kuva Okko Kamusta

 

kauris jahti.

10.11.13. Rastu. Rautalampi 03.11.13.

Rastulla saimme jälleen kerran juoksuttaa koiriamme ja tällä kertaa tosi toimiin pääsi myös kasvattimme Pätkätassu Iskariot "Popi". Koiria kahdenpäivän aikana juoksutimme useimpiakin, "Popi"sai viikon vaihteen jahdin onnistuneeksi. Ensimmäinen kauriskaato Popille saatiin tehdyksi sitkeän ja komean ajon päätteeksi. "Popi" oli vain muutamia kymmeniä metrejä kauriin perässä kun kaato tehtiin. Pätkätassu Pikku Nekkukin oli tekemässä tuttavuutta viikon lopun jahdissa. Alla video tuosta kauris kaadosta sekä Nennan hienosta, noin kaksi tuntisesta jänis ajosta.

VIDEO

PÄTKÄTASSU NAPOLEON "MAUNO"

Oprin ja Herkon jälkeläinen Pätkätassu Napoleon

startannut kaksi kertaa tämän syksyn aikana. Kummastakin koekäynnistä saatu MÄAJ-1 tulos. Lahjakkaaksi tekee koirasta sen ensimmäinen ykkönen ajettuna jänikselle. "Mauno" oli edellisellä viikolla ajanut ensimmäisen kerran jänistä ja ensi kokeeseen mennessä ajaa se ykkösen juuri jänikselle.

Myös yksi näyttely käynti takana josta ERI. Vaikkakin uros on parraton, oli tuomari pitänyt varsin kovasti nuoresta pojasta. kuva

pienesti mehtuuta, jokunen koe käyntikin.

28.10.13. Lumia odotellen ja vesisateita manaillen nuttu märkänä koiria juoksuteltu tasaiseen.

19.10 kokeista ei jäänyt paljon käteen, PM kisat perseell...., luovuin kummallakin omalla koiralla, samoin kasvattimme Faarao. Fannille ei saatu tuomaria, joten eipä paljon sanottavaa. Olosuhteet koirien juoksuttamiseen olivat aivan liian kovat. Päätös oli helppo tehdä kun koeaamua edeltävänä iltana kävelin hieman pakkasen oloisessa ilmassa jossa edellisen päivän satanut läpimärkä lumi rapsahteli jalkojen alla. Koe aamuna kovan ja karhean hangen myötä olin päätöksen takana vielä vahvemmin. Lohkoon Hollolaan kuitenkin mentiin Oprin ja Nennan kanssa, joskin aika vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen.

HOLLOLA 26.10.13

Lohkon kokeista sijat 3 ja 4. Pikku ykköset saatiin kummallekkin koiralle mutta niillä tuloksilla ei ollut asiaa jatkoon ja SM kisaan Kajaniin. Nenna sai kumpaankin erään jäniksen ajoon ja Oprille peura/ kauris. Kumpikin narttu teki sen mihin pystyivät ja olen tyytyväinen ykkös tuloksiin.

Pätkätassu Obelix "Pertsa" liikkunut hieman ahkerammin kuin muut koirat viime viikot maastossa, pari päivää sitten sain sille toisen jäniksen kaadetuksi ajosta. Ajo ei vain tahtonut kulkea jäniksen painellessa vähän päästä piilon valkoinen turkki yllään. Komea jänis kuitenkin ja Pertsalle toinen jussi. kuva .

Ensi viikolla sitten Urjalaan peurojen perään, jonne myös Pertsan meinaan viedä mukanani. Nähtäväksi jää kuinka käy. Ennen Urjalan jahteja käymme koirineen ensiviikon vaihteessa kaksipäiväisessä kaurisjahdissa täällä Suonenjoella.

Joskohan viimeinkin pääsisin Fannilla starttiin, ilmoitin nartun pitkään kokeeseen tulevaksi perjantaiksi, tänne suonenjoelle. Nartun kanssa ollut aika paljon huonoa onnea, toivottavasti huono onni vaihtuu hyvään ja saisimme normaaliin suorituksen kokeessa. Olen ilmoittanut ja katsastellut nartulle pari muutakin koetta, mikäli tuloksia saan alle astutamme Fannin vielä tämän vuoden puolella. Käydään muutama koe kuitenkin ensin ja katsotaan sitten.

Kokeissa, metsällä ja väliin kalassa !!

ALLA VIIMEVIIKOLLA LUOTUJA TEKSTEJÄ, POHJOISEN REISSULTA PALATTUANI SIVUT PÄIVITELTY SIIS VIIKON MYÖHÄSSÄ.

PERTSALLE ENSIMMÄINEN JÄNIS KAATO

28.09.13. Alku syksy ollut tavanomainen, kiirettä...kiirettä, kaikki jää hieman kesken, ainakin pihatyöt. Kesä meni kalastellen ja kroppaa säästellen syksyn koitoksiin. Metsästyskausi päästy vasta aloittamaan ja pilleripurkille ravaaminen aloitettu. On jotain toki saatu jo aikaankin.

Pätkätassu Obelix "Pertsa"

Pertsaa liikuteltu tasaiseen koko syksyn ja koiralla pyritty vain ja ainoastaan hakemaan jänistä. Ajot olleet pisimmällään vajaan tunnin mittaisia mutta sitäkin komeimpia. Sitten viimeviikolla Pertsalle hieno ajo, minuutteja kertyi 70. viimeviikolla sitten päätin ottaa ensikertaa haulinviskuu koneen matkaan ja Pertsan kanssa pupua etsimään, kaato olisi nyt hyvä saada koiralle jos vaikka ajot hieman pitenisi. Timo Nykäsen pyysin mukaan passiin, toivoin että saisimme poitsulle kaadon aikaan. Kaikki menee koiran osalta täydellisesti, ja pääsen itse tekemään koiralle ensikaadon. Pidän Pertsan äänen annosta ja parhaillaan sitä tulee yli sata haukkua minuutissa. Alla video tuosta noin vartin kestäneestä ajosta.

VIDEO

Nennalla kaksi koekäyntiä takana ja kaksi ykköstä kasassa, toinen ykkönen tuli haasteottelussa Mäntyharjulla jossa Nenna ajoi jänikselle 74min. pist. 70.89 Herkko Isä vain hiukan parempi pist. 71,83 Haasteottelu voitettiin yhd. Herkko-Nenna, ( Suursavon mäyräkoirak.) toinen Hollola ja kolmas Lahti.

Nenna, Opri ja kasvattimme Fanni ja Faarao starttaa PM kokeissa seuraavan kerran 19.10.

Poikkeuksellisen kuivat kelit ja pienet jänikset olleet hieman haastavia kohteita koko alku syksyn, tielle tulleet hukat antaneet varsin rikkonaisen kuvan koirien toimivuudesta. Opri kuitenkin selkeästi näyttänyt osaamistaan ja varsin nättejä ajoja saatu jokunen alle. Oprin tietyöskentyly taito on hyvää ja ajo kulkee parhaillaan kilometrikaupalla soratielläkin, kun taas nennan ajot olleet kotona hieman vaisumpia, ajot tielle tullessa tökkivää ja niissä hukkien osuus pitkää. Kokeet kylläkin Nennalla olleet onnistuneet, narttu tekee sitkeästi töitä ja kummankin kokeen toinen erä ollut hieno. parantamisen varaa on, katsotaan kuinka PM kokeissa menestytään. Oprille saimme myös rusakko kaadon noin tunnin kestäneestä ajosta. Rusakolle kelpasi tie kovasti, kuitenkaan saamatta Opria perästään, rantaviivoja juosten ja leveitä ojia ylitellen paineltiin peräkkäin. Onneksi jahdissa sen verran miehiä että pitkäkorva saatiin viimein riistaksi. Alla videonpätkä kaadon jälkeen.

VIDEO

Nennan hieno avaus syksyn koitoksiin !!

RANTASALMI 01.09.2013

04.09.13. Nenna osoitti hienoa osaamistaan kauden ensimmäisessä startissa Rantasalmen ajokokeissa 01.09.13. Vaikka nartulla vielä kesäkunto, ei se kokeessa juurikaan näkynyt. Aamulla ensimm. irtilasku klo: 06.15. Nenna hieman liikutti meitäkin kahdentunnin aikana ennen ensi ajoa. Irtilaskusta narttu paineli hakemaan riistaa noin 700m, joten meidät oli pakotettu kulkemaan perään. Maastossa oli aika runsaastikkin pikkusorkan jälkeä ja oletimmekin Nennan seuraavan niitä. Toisin kuitenkin kävi, Nenna haki riistaa tuon kahdentunnin aikana hyvällä innolla ja meistä irti koko kaksituntisen noin 500-600m, matkaa Nennalle kertyi 8.5km. Kun viimein saimme koiraan näköyhteyden ja päätimme hieman siirtyä maastossa, teki nenna täyskäännöksen eteni meistä 1,2km josta jänisajo pärähti käyntiin. katkaisin ajon 36min kohdalla, hieman vaikeaa ja osittain ajon lopulla katkonaista etenemistä. Olosuhteet olivat huonot todella kuivan maaston johdosta, joten toinen irtolasku oli tehtävä nopeaan. Toivoin toiseen erään pikkusorkaa Nennalle eteen koska olosuhteet jänön ajattamiseen vain päivän edetessä pahenisivat entisestään. Nenna löytää vain muutama minuutti irtilaskusta riistan eteensä ja ajo alkaa muutamien herättelyjen jälkeen 150 metrissä. Ajettava oli taas jänis, mutta kuitenkin kulkien mallikkaasti koko erän ajan. Yksi 7min hukka syntyi tien ylityksessä, muuten loisto kokonaissuoritus. Ajominuutteja kertyi 83, tuloksena MÄ-AJ 1 Pisteet 79,39

Pertsa supin perässä.

04.09.13

Pertsa liikkunut kanssani hieman harvemmin viimeiset viikot maastossa, uros ei ole sen oloinen että ruuvaisin sitä yhtään väkisin, kehittyy ja kasvaa riistalle hieman hitaammin kuin odotin, joten edetään maltilla. Pikku nättejä jänisajoja tehty, ääni on todella hieno, moniääninen ja haukkutiheys kiivasta ollessaan riistan tuntumassa. Pikku sorkkaa saatu yhden kerran eteen ajettavaksi, kettua ajeltiin n.20min kiivaasti, suuri, leveä oja jäi ylittämättä ja Pertsa saatteli kettua kiivaalla seisonta haukulla 10min kunnes palasi autolle. Parinviikon tarhassa olon jälkeen oli virtaa jo hieman enemmän. Seuraavaksi sitten supin perässä

02.09.13. Pätkätassu Obelix "Pertsa" säntäsi hyvään ja intoa puhkuavaan hakuun yöjälkeä hakemaan " männä" viikolla. Abba poikkeavasti mukana, kuitenkin etsien hieman toisaalla omaa yö jälkeä. Pertsa irtilaskusta noin sadanmetrin päässä kiivaaseen herättelyyn ja pian ajoon. Ajo lähti kulkemaan metsäautotien ylitse jossa itse seisoin, en kuitenkaan nähnyt ajettavaa ja epäilin Pertsan saaneen niin sanotun pers lähdön. Ajo eteni nopeasti Abban suuntaan ja pian myös Abba ajossa mukana. Kuuntelin komeaa rallatusta vartin verran jonka jälkeen kiivas seisonta haukku vajaan 400m päästä minusta. Ajon alkuun Abban siivittämä haukku antoi olettaa kyseessä olevan jäniksen, sillä narttu ei juurikaan ole pienpedoista piitannut. Nyt seisonta haukku antoi viitteitä siitä että kyseessa oli juuri tuo supi jota vähiten tähän ajoon toivoin ja odotin. Marssin autolle haulinheitto kone matkaan ja suuntaamaan kohti haukkua. Päästyäni haukkua lähemmäksi kuulin jo selkeästi supin keskustelevan koirien kanssa. Hieman jännityksellä odotin, kumpi supia paimentaa. Ensiksi näin Abban joka haukkui suurehkon kivenlohkareen rakoon, Pertsaa ei näkynyt vielä mutta haukku kuului hyvin ja supillakin oli väliin jotain sanottavaa. Hieman aluksi harmittelin Abban haukkua, oletin koiran olevan täysin vapaa pienpedoista. Nostin ensiksi Pertsan supin edestä ja sitten Abban, supi jäi piiloonsa ja saatoin koirat hihnassa hieman kauemmaksi. Luola koiria on tarhassa tarpeeksi joten pyrin hieman välttämään näillä ajureilla pienpeto kontakteja. No supi kuitenkin saaliiksi ja koirien kanssa ihan tyytyväisin mielin kotiin, en jakanut koirille liioin kehuja, ehkä ajattelivat isännän outoa käytöstä, ainahan se maastosta lähtiessä edes hieman kehuu :)

VIDEO

toukokuu 2013

11.06.2013. Toukokuu oli toistaiseksi kesän komein kuukausi. Kuljin hieman kameran kanssa maastossa, sekä kuvailin rannastamme muutamana iltana komeaa auringn laskua. Metsäneläimiäkin muutamia tapasimme noilla lenkeillä Torstin kanssa, alla hieman vdieokuvaa metsästä ja auringonlaskusta kotirannasta.

VIDEO

Pätkätassu Obelix "Pertsa"

05.06.2013. Nenna-Cola petteri yhdist. jälkeläinen "Pertsa" kasvaa kovasti ja painoa nyt tälle 5kk vanhalle poitsulle tullut jo n. 7kg. Olen hieman kulkenut jo metsässä ja jotain sieltä aina pertsankin nenään on tarttunut. Muutama jänö pölläytys tehty ja mäyrää, siiliä sekä tietty pikkulintuja haukuttu. Kaikki muu paitsi jänis on saanut jäädä rauhaan, Pertsaa viety vain tarkoituksella pupun perään ja pääasiassa ilta lenkit on tuoneet muutaman näköhavannoista tapahtuvat ajonpätkät. Alla video jossa Pertsalla ensimmäinen ajo, ja sain kuulla nuoren penikan vielä aika kuulumatonta ja varovaista ääntä. Pertsalla ikää ensi ajoon kaksiviikkoa yli 3kk.

VIDEO

Supin jäljestelyä..

16.04.13. Vuodenvaihteinen aika ollut itselläni melko hiljaista metsästelyn suhteen. Pennut tietty vasta lähteneet maailmalle, mutta aika ajoin sen verran kipeänä, että ei mitään asiaa metsään suksille pienpetojen perään. Nyt kuitenkin viime viikko hieman hiihdelty Salpakarin jarin kanssa muutamassa paikassa, missä supit olleet liikkeellä. viime viikolla Jarin kanssa kävimme kiertelemässä Iisveden Tapiolassa hieman suksilla ja "Pepi" mukana siinä toivossa, josko se löytäisi haaskalta jäljen ja ohjaisi meidät supeille. Koira eteni kohtuudella sellaisilla paikoilla jossa aurinko oli päässyt paistamaan päivisin ja yö pakkanen kovetti hangen pinnan. Metsässä ja varjossa koiran kuitenkin oli vaikea kulkea ja Pepi saikin tassunsa auki vaikka pitkää lenkkiä ei tarvinnut tehdä. Supia hanki taas oli kantanut hyvin ja jäljestäminen oli täysin mahdotonta. Supit jäi saamatta, mutta kauriita näimme seitsemän, pantakauris mukaan lukien. Nähtiimpä sama pukki joka komeilee sivuillamme yksisarvisena, nyt kuitenkin sarvia hieman enemmän..

VIDEOtuosta hiihtoretkestä komeassa säässä. Supit löytyi sitten myöhemmin, Jari onnistui saamaan ne muutaman tunnin hiihtämisen jälkeen riistaksi viime sunnuntaina. Samoin itse olin sunnuntaina supien perässä. Ajatuksena käydä vain katsomassa eräs pieni puun alle menevä kolo, josta Pepillä viime syksynä myös pari supia saatiin. Ajattelin mennä ilman koiraa ja aseita (vain katsomaan), jos jotain liikettä olisi kohteessa, noutaisin koran pihasta ja palaisin sitten takaisin. No kuinkas sitten kävikään... koiraa en koskaan hakenut, mutta löytyikö supeja ?? VIDEO

Urjala !

08.02.13. Olin Urjalassa vielä tammikuun lopussa hieman peuraa ajattamassa, sekä pienpeto pyynnissä. Koiria mukana, Fanni, Reino, Herkko sekä Timo Pieksämäeltä. Peurajahtia ei parinpäivän retkellä pidetty, koiria hieman liikuteltiin ja Reinolla kävimme katsatelemassa maapesä sekä yksi vanha riihen alunen. Herkkoa juoksutimme parina päivänä, Timo sai näin Herkolle viime treenit sorkalle, ennen maaliskuun koetta. Timo matkaa Herkko mukanaan suomen joukkueen kanssa Tanskaan PM-kokeisiin. Koiramme saikin riittävää liikuntaa, vaikka lunta oli paikkapaikoin mäykyille jo riittävästi. Alla pieni kooste koirien ajopuuhista sekä Reinon riistatyöstä pienpedon edessä.

VIDEO

Kalastusta suonteella !!

17.01.2013. Kyllä sitä vesilläkin väliin piipahdettiin metsästyksen lomassa. Loka-Marrask. vaihteessa Timpan kanssa pidimme hieman pyytimiä kotirannassani. Perhetuttuni Heikki oli poikansa Joonan kanssa toisella kertaa verkkoja nostamassa. Syömäkalat just saatiin. parin ensikerran saalista alla olevassa videossa.

VIDEO

Opri - Herkko yhdistelmä onnistunut.

16.01.2013. Hienosti on Oprin jälkeläiset antaneet merkkinsä ajotaidoistaan. Neiti Näpsälle kaadettu jo kolme peuraa ja koirilla ikää vasta reilu 6kk. Ensimm. kaato 30min ajoon saatu Tammikuun alussa, koiran ollessa 6kk. kuva . Viimeviikon vaihteessa kaatui sitten kaksi vasaa lisää. kuvat2

Olin aiemminkin kirjoittanut, Pätkätassu Napoleonin omistaja Perttu Trontin laittamaa viestiä sivuillemme, Napoleon "Mauno"ajoi alle puolenvuoden ikäisenä, ja nyt penikan ollessa vajaa 7kk, oli pikkusorkka jo saanut kyytiä tältä lupaavalta urokselta yli tunnin verran. Alla Pertun laittama viestiä viime viikolta.

Pitkästä aikaa päästiin sunnuntaina jahtiin, joka oli Maunon ensimmäinen isompi seuruejahti.Mauno toimi hienosti ja ajoi neljästä koirasta ensimmäisenä ja viimeisenä. Keli oli vaativa. Hanki kantoi hienosti, mutta oli niin kova, että kaikilla koirilla oli vaikeuksia, koska jäiselle lumelle ei meinannut jäädä edes kauriin sorkasta jälkeä.

Ensimmäinen ajo ensimmäisestä irtilaskusta 10 min haun jälkeen 25 min ja kauris mereen/kaislikkoon. Toinen irtilasku, 25 min hakua ja ensimmäinen yli tunnin ajo, Kauris kävi kolmen eri passimiehen näkösällä, mutta silti ensimmäinen kaato jäi vielä. Toisen ajon keskeytin, kun koirat alkoivat pyöriä saman eläimen perässä ja sekoittivat toisiaan (ja muiden koirien tassut vuosivat verta).

Mauno sai muutamalta tuomarilta kovasti kehuja, jopa ulkonäkönsä puolesta (muut olivat lyhytkarvaisten omistajia/ kasvattajia).
Huuskosen Heikki otti muuten muutaman kuvan itsestään ja Maunosta ja lähetti kaverilleen Westerholmin Kaj:lle Akin pojanpojasta tositoimissa. Jos Kaj kyselee sinulta.

Ensi tai seuravana viikonloppuna ajateltiin lähteä ihan puhtaille jänismaille kokeilemaan jänisajoa. Kyllä Mauno on mun kanssa lenkillä metsäjänistä ajanut kovasti hihnassa juostessaan, mutta haluisin harjoitella hakua ja jäniksen ajattamista ihan ilman kauriita. Kaato olisi vielä mukava saada, mutta hyvin kulkee ja intoa riittää!
Perttu

Pätkätassu Mauno Ahonen

Donna-Ceri yhdist. syntyi 7 jälkeläistä (M-pentue) josta yksi on Pätkätassu Mauno Ahonen. Koiran omistaa Jarno Prittinen joka asuu Porvoon ja Loviisan välimaastossa,( Koskenkylänsaha). Jarno soitteli minulle muutama viikko sitten ja kertoi kuinka Mauno 6-7kk oli näyttänyt osaamistaan ja lahjojaan tulevana metsästys koirana. Mauno oli ajanut kaurista hyvällä haukulla parin tunnin verran.

Pätkätassu Mandela

Saman pentueen uros Mandela, jonka omistaa Mikko Hiorvonen, Rasivaarasta, soitteli minulle ja kertoi koiran kuulumisista. Mandela painellut jäniksen perässä reilun kaksi tuntisen hyvällä innolla, kuitenkin lähes äänettä. Varmaan herättääkin kysymyksiä,miten siis voi olla samassa pentueessa niin paljon eroja, esim. äänenannon suhteen ??. Mandela ei omistajan mukaan suinkaan huono koira ole, päinvastoin. Nuori uros on osoittanut jo selkeästi taipumuksen metsästys koirana, yhtenä hankintakriteerinä tämänkin pennun suhteen on ollut opettaa koira jäljestämään ja siinä Mandela jo taitojaan on esittänyt.

 

Rastulta kaksi supia.

15.01.13. Tammikuun 7 olin Jari salpakarin kanssa Rastunsuon erämiesten mailla katsastelemassa supeja. Seuran omat jahtimiehet Mikko ja Pasi mukana, supien liikkeistä oli Mikolla tietoa aiemmilta päiviltä, joten tiesimme mistä päin suurin piirtein etsiä. Kovin kauan ei tarvinnut supia jäljestää, ne löytyivät helposta turve penkasta, Mukana koirista oli Rekun Lulu. Alla video tuosta jahdista.

VIDEO

Urjalan Peura ja pari supia.

14.01.13. Loppiaisena suuntasin Timo Nykäsen kanssa Urjalan Halkivahaan, kummallakin juoksi vielä lupapeurat jotka oli tarkoitus saada riistaksi. Koiria mukana oli ainoastaan Pepi ja Lulu, olosuhteet tiesimme muodostuvan vaikeiksi lauantain ajojahtia aiemmin viikolla suunnitellen, joten koiria emme tulisi käyttämään korppu kelillä Lauantaina. Suunnitelmat oli siis laadittu ennakkoon ja paljon ne ei sitten rivenneetkään, Timppa sekä minä saimme peurat ammutuksi perjantaina ja Lauantain pyhitimme pienpetoja etsien. Kun pienpetoja sitten Lauantaina etsittiin, oli supit karanneet useasta paikasta yöllä tulleen hangenkelin turvin toisaalle. Päivä ei kuitenkaan ollut aivan koirien ulkoilutusta, jotain löydettiin ja miehetkin sai hieman liikuntaa. Mukana lauantaina oli seuran miehet Tapsa, Ville ja Ilpo, sekä vieraat Allu ja Nikke jotka myös olivat kytisjahdissa perjantaina, myös peurat saaden. Alla video, jossa kuvaa kytiltä, seuraten ajoittain lauantain pienpeto pyyntiä.

VIDEO

Kettujahtia vuoden lopuksi.

01.01.2013. Vielä ennen vuoden 2012 loppua kävimme 28.12. kettua pyytämässä. Saimme Mikko Lappalaisen Karttulasta seuraamme vieraaksi, mukanaan suomenajokoira Nata. Reissut oli onnistuneet, kummaltakin kerralta kettu riistaksi. Mikon ajuri antoikin komeasti kyytiä repolaiselle, Alla pieni vidoen pätkä tuosta vuoden viimeisestä jahdista jossa vieraana Mikon lisäksi oli Jari Salpakari ja Timo Nykänen. jari sattui oikeaan passipaikkaan, josta kettu riistaksi.

VIDEO. jahdin lopulta