jäniskaato

Metsästystä mäyräkoirilla

 

Metsästyspäiväkirja & metsästysvideot

Saalistilasto koiriltamme

syksy 2009 kevät 2010

supi 26
kettu 1
mäyrä  
kauris/peura 3
jänis / rusakko 4
näätä  

 

KATSO EDELLISEN VUODEN PARHAAT

VIDEOITA !! Metsästyskausi syksy 2008 - kevät 2009

Metsästyskausi syksy 2007 - kevät 2008

 

Syksyä 2010 odotellessa !!

19.05.2010. HIEMAN MENNEESTÄ KAUDESTA.

Metsästyksellisesti tavoitteita ei asetettu sen enempää viime talveen,kuin muihinkaan metsästys vuosiin aikaisemmin, ainut miinus oli viime talvelta ettei paksun lumen sekä pitkään jatkuneiden pakkasten vuoksi päästy koiria kokeilemaan niin paljon kuin olisi toivottu. Talvi sinällään kertoo saalistilastonkin suhteen, ettei ne olleet edellisten vuosien kaltaisia. Pienpedon pyynti jäikin paljon vähemmälle ja jääkin nähtäväksi kuinka paljon supikannat kasvavat, ja oliko pitkillä kylmän jaksoilla miten suuri merkitys pienpeto kantoihin. Yksi suuri seikka oli myös oma terveyteni, ja hieman enemmän vihoitteleva selkä sekä ajoittain todella kovat kivut kaikkialla kehossani, mikä esti osaltaan jahtiin lähtemiset. Koiria olisi tietysti ollut mukava käyttää hieman enemmän, mutta jokainen sai tehdä osaltaan hienoa riistatyötä ja ensi syksyä odotellaan jo kovasti. Reino kasvaa ja sen edesottamuksia tullaakin jo tulevana kautena näkemään, samoin nuori Nenna narttu on myös osaltaan antamassa näyttöä tulevasta, ja syksyllä sitä tullaan jahtimailla jo kovasti mukana viemään. Sekä Lulun D-pentue ja Pepin C-pentue tullaan näkemään syksyn aikana koe puolella myöskin vahvasti, ja näiltäkin osin odotan tulevaa innolla. Abban F-pentue on myös tulevana syksynä vajaan vuoden vanha, ja uskon että myös niistä tulemme kuulemaan. Monta rautaa siis on tulevana vuona tulessa, ja koe rintamalla tulemmekin käymään vahvasti heti alkusyksystä lähtien. Näitä metsästyssivuja tullaan päivittämään jos jotain aihetta tulee, mutta varmaan hiljaisempaa on ennen syksyä. Toki seurailkaa muuten sivujamme, sillä tulevista pentueista ja kaikesta muusta päivitämme muita sivuja koko ajan.

Cerille toinen LUT- B tulos

RISTIINA 13.05.2010. Pätkätassu Ceri saavutti toisen B-tuloksen eilen ja on nyt onnistuessaan yhden kokeen päässä valioitumisesta. A- kokeeseen valionarvoa mennään tavoittelemaan kuitenkin vasta tulevana syksynä ja nuori uros saa kasvaa kaikessa rauhassa. Tällä komealla pojalla on myös kovat ajovietit ja omistajansa Jarmo Markkasen mukaan Ceriä on tarkoitus viedä tulevana syksynä toden teolla hirven perään. Jarmo on kovasti tytyväinen koiraansa ja emänsä pepin tavoin on siitä kasvamassa kovaa vauhtia mallikas monitoimi metsästys koira. Alla koepöytäkirja eilisestä kokeesta.

 

Koe alkoi klo: 11.40 ja päättyi klo: 12.00

Ahdinkoputken läpäisy: Vaivaton läpi

Tyhjän luolan tarkistus: Täydellinen äänetön

Arvostelu: Koira hyvin luolaan ja luukulla kuuluva haukku. Avauksesta kettu perääntyy haarapesään, koira seurasi ja aloitaa painostuksen haukkuen madalluksen alkupäästä. Aktiivinen kettu lyö pitkälle madallukseen, mutta koira pitää asemansa hyvin. Tämä jatkuu kokeen loppuun, koiran kunto kestää ja työn taso säilyy. Vielä hieman aloitteita huipputulokseen.

Saavutettu kehitysaste: B 41

Tuomarina: matti Hartikka

Ceri ja om. Jarmo kokeen jälkeen

 

Ceri osoitti olevansa valmis luolakoira !!

RISTIINA 29.04.10

Monitoimi mimmi Pepin jälkeläinen Pätkätassun Ceri oli Ristiinassa 29.04.10 ensimmäisissä luolakokeissa, ja osoitti kyvykkyytensä saaden tuloksen B44. Koe päättyi keskeytykseen ennen täyttä aikaa. Olin tietysti erittäin tyytyväinen vasta kuusitoista kuukautta vanhaan kasvattiimme, mutta niin oli myös koiran omistaja Jarmo Markkanen. Alla pöytäkirja kokeista

Koe alkoi: klo: 20.35. ja päättyi: klo: 20.50

Ahdinkoputken läpäisy: Vaivaton

Tyhjän luolan tarkistus: Täydellinen,äänetön

Arvostelu: Koira vauhdilla luolaa, kiivas ilmoitus haukku, kettu siirtyy oikeaan päätepesään. Koira aloittaa määrätietoisen painostuksen, ei väistä ketun iskuja, vaan tiivistää painostusta kokeen loppua kohden. Koe keskeytetään tuomarin todettua koiran erinomaisuuden.

Saavutettu kehitys aste: B44

Ylituomari: Kari Airiainen

kuvia ennen koetta 1 2 3 4 5 kuvia kokeen jälkeen 6 7 8 9

Karhut kömpineet talvi uniltaan

14.04.10

11-12.04.10 Muuruvesi. Matikkasalmi.

Kävin vaimoni sukulaisissa Muuruvedellä viikon vaihteessa, mukana vaimoni ja Torstin lisäksi matkaan pääsi kohta pentuva Lulu.Olessamme lenkillä havaitsimme karhun jäljet joita myös haistateltiin mukana olevalle Lululle. Tuskin olisimme havainneet koko jälkeä, jos koiraa ei olisi ollut mukana. Lulu ilmoitti nopealla liikehdinnällä kuono maassa tien reunasta reunaan kulkien jolloin menin tarkemmin tutkimaan koiran kiinnostuksen kohdetta. Lulun noustessa sulalta kohdalta tien penkalle mennen jäljen perään ja havaitsin vasta siinä vaiheessa olevan sen kiinnostunut jostakin suuremmasta kulkijasta. Jälki oli kohtuullisen kookkaan uroksen jättämä, etutassun leveydeksi sain kahdesta kohtaa mitattuna 16cm. Takajalan pituuskin oli 24cm. Soralla jälki haisi koiralle selvästi paremmin kuin lumella, ja lumijälkeä vieden ei se osoittanut erityisen suurta kiinnostusta sitä kohtaa, mutta ei koiran käyttäytymisessä myöskään pelkoa näkynyt.

nallen jälki VIDEO

 

SUONENJOKI Harjakangas 14.04.10 +11C

Lähdin tänään pienelle lenkille Reiskan ja Jaden kanssa, suuntasin kotoani noin 600-700m kun olin taas nallen jälkiä ylittämässä. Koirat olivat irti ja minusta oikealla mistä karhu oli edellisenä yönä tullut. Hangen pettämisestä pystyi päättelemään että karhu oli kulkenut ehkä aamupuolella siitä ohitse, yö kun oli hieman painunut miinuksen puolelle ja jäljen alla lumipeite oli lohkeillut hieman jälkeä suuremmalta alalta. Kuljin jälkeä muutaman sadan metrin matkan, ja huomasin että myös koirat olivat seuranneet jälkeä jonkin matkaa. huutelin koiria kymmenkunta minuuttia ja viimein ne palasivatkin ja pääsimme lähtemään kotiin.Kävin vielä varmistamassa löytämäni jäljen kohdalta puolenkilometrin päässä metsäautotien josko kontio olisi mennyt kauemmaksi pihapiiristäni. mutta kun jälki hieman kauempaa löydettiin olikin kontion jälki takaisin suuntaan mistä itse olimme tulossa. Täysin umpeen emme saaneet rengastettua jälkiä, joten vaikea on sanoa oliko nalle pienellä alueela kotini lähellä, tai sitten vaihtanut jyrkästi kulku suuntaa ja poistunut pois alueelta mistä emme voineet jälkihavaintoa tehdä. Ympäri maakuntaa on kuulunut karhuhavannoista koko menneen viikon ja nyt missä havainon tein ei ole matkaa linnuntietä kuin muutama kilometri, oli tällä viikolla tehty jälki havainto emästä ja kahdesta pennusta.

Pätkätassu Daalia "Tellu" mäyrän pyynnissä.

13.04.010

JÄMSÄ./ HALLI 11.04.010

ALLA MIKA LAUKKASEN LAITTAMA SÄHKÖPOSTI JÄMSÄSTÄ

Moi !!

Tänään saatiin Tellulle ensimmäinen "oikea" mäyrä (ei poikanen). Eilenkin oli paikka yhden ison talon alla mutta minä mokasin ampujana paikan. Tänään maapesästä kahden tulpan takaa koira löysi elukan.Sieltä otettiin jo aiemmin toinen mäyrä toisella koiralla. Avasin tunnelin ja osuin tulppien väliin. Tellu kaivoi ekaa tulppaa auki ja avitin sitä ottamalla kiviä pois lapiolla. Ihmettelin siinä että missä mäyrä luuraa kun tunneli ei jatku. Tellu pääsi ekasta tulpasta ja alkoi kaivaa tunnelin seinää joka sitten osoittautui toiseksi tulpaksi. Koira sai reiän tulppaan ja työnsi päänsä sisään niin silloin mäyrä pääsi purasemaan kirsuun mutta eipä tuo Tellua haitannut ja saattiin mäyrä ammuttua. Pääsin katselemaan koko homman puolen metrin päästä kun luola meni jyrkän penkan reunaa ja avasin lapiolla tunnelin sivusta. Olin aiemmin työnnellyt rautakankea siihen penkkaan ja kanki hulahti läpi niin tiesin tunnelin olevan siinä vaikka koira ei siinä vielä ollutkaan.

Kymmenkunta elukkaa on saalistettu Tellulla

Mika Laukkanen

Hienosti on nuori narttu toiminut ja lisää sähköpostia tuli heti seuraavana päivänä.

JÄMSÄ. / HALLI 12.04.010

Moi!

Tänään tuli keikkapyyntö yhdelle pesällä. Saimme sieltä Tellulle mäyrän numero 2.
Ei mitään ongelmaa tämänkään mäyrän kanssa.

--
Mika Laukkanen

Mukavaa saada koirien työskentelystä palautetta, ja näin vahvstuu käsitys siitä miten tämä Lulu -Urkki yhdistelmä toimii ja antaa täyden luottamuksen itselle ja tulevalle pentueelle.

Centin ensimmäinen LUT-koe

09.04.10

RISTIINA 08.04.10

Alla pöytäkirja Ristiinan LUT-kokeista

AHDINKOPUTKEN LÄPÄISY: Nopea

TYHJÄN LUOLAN TARKISTUS: Rauhallinen, äänetön, Täydellinen

ARVOSTELU: Hyvä haukku luukulla, seurasi riistaa välittömästi kulmaan, jossa aloitti työskentelyn. Parin iskun vaihdon jälkeen riista siirtyi perä pesään, jonne koira seurattuaan aloitti työskentelyn ajoittain lähituntumassa pakittaen väliin putken puoliväliin. Lähietäisyydellä koira kesti harvat iskun vaihdot, vaikkakin olisi saanut painostaa enempi. Lopussa koira löysäsi otettaan.

SAAVUTETTU KEHITYSASTE: LUT C

TUOMARINA: Markku Kinnunen.

Niin on centillä siis ensimmäinen LUT-koe takana ja tulos saavutettu. Toki kokeisiin lädettäessä odotimme tuomisiksi B-tulosta, mutta todettiin että nuori narttu ei ole hermorakenteeltaan vielä niin luja että olisi jaksanut painostaa riittävästi, ja niin kuin tuomari totesi, kaksi, kolme minuuttia lopussa pudotti tuloksen C-39, siis pisteen päähän B-tuloksesta.

Ajaessamme myöhään eilen Mikkelistä kotiin, mietimme jo jatkoa, ja että lähdemmekö tänä keväänä Centillä kokeisiin vai jätämmekö seuraavan kokeen suosiolla syksyyn ja annamme nartun kehittyä rauhassa. Olen kuitenkin tyytyväinen koiraan ja tiedän sen tästä vain kehittyvän parempaan.

kuva Jarista ja millistä ennen riistakoetta

Pätkätassun nuori Elma supi jahdissa !!!

08.04.10

sievi 05.04.10

Sievissä kotiaan pitävä pätkätassu Elma on sitten tehnyt ensimmäisen riistatyöskentelyn ollessaan vasta 7kk. Reinon sisko on haukkunut hyvässä ja helpossa paikassa supia, josta riistatyötä on päästy seuraamaan,ja topakasti oli kuulemma pieni narttu työstänyt käyden ottamassa karvanäytteitä aina väliin. Näin yksi pätkätassulainen on herätyksen taas riistalle saanut. Pätkätassu Elma onkin Löytö haukun kennelin ja jarmo Niskasen silmäterä josta toivotaan monitoimi koiraa emänsä Pepin lailla. alla pieni video jonka jarmo laittoi Elman riista työstä.

KÄNNYKÄLLÄ OTETTUA VIDEOTA, JOTEN LAATU EI KOVIN HYVÄÄ

ELMA JA SUPI VIDEO

Iitalta supi saaliiksi !!

07.04.10

Suonenjoki / harjakangas 05.04.10 +5c

Olimme lenkillä Terhin ja Torstin kanssa, mukana mäykyistä, Abba, Jade, Opri ja kääpiö mäykky Iita. Pätkätassut oli irti, koska katsoin lumikelin olevan sen verran hankala, että yksikään ei lähtisi lenkkipolulta kauemmaksi metsään tuohon pehmeään ja upottavaan lumeen. Mutta kuinkas kävikään, ja taas kerran. Kaikki koirat hävisi vajaan kahden kilometrin matkalla, kukin omille tahoilleen. Kun kuulimme tulosuunnastamme takaa koiran haukkua, ei vielä tiedetty siinä vaiheessa sen olevan Iita joka oli jäljestänyt supi pariskunnan kiinni ja haukkui niitä kiivaasti. Oletin ensin haukkua kuunnellessani että se olisi Abba, sillä en osannut odottaa Iitan haukkuvan mitään, ja varsinkaan että se olisi tuossa upottavassa lumessa lähtenyt latu uralta kauemmaksi.kutsuimme Opria ja jadea edessämme olevasta taimikosta jonne ne olivat vaivalloisesti rämpineet, ja näin Iitan haukkua en seurannut kuulolla kovin tarkkaan ja se työstikin näreen alla supi pariskuntaa lähes tunnin ennen kuin ymmärsin, että eihän se Abba olekkaan. Kiiruhdin tulosuuntaan takaisin ja rämmin muutaman sadan metrin matkan ja toivoin että koira pitäisi riistan paikkallaan. vanhalla nartulla oli saamansa opit muistissa ja päästessäni paikalle oli se tukka nuottasilla naaras supin kanssa josta minulla oli helppo työ saada riista talteen. Syvään upottavat jäljet näreen alta pois, kertoi toisen supin saaneen jalat alleen ja sitä en enää voinut siinä tilanteessa lähteä seuraamaan. Mutta eiköhän tuo uroskin vielä löydetä tämän kuun aikana. Olipa hienoa katsoa tuon pirteän ja pippurisen nartun riista työskentelyä vuosien jälkeen, into oli sama kuin vuosia sitten, ja uskon että Iita nautti kokemastaan hetkestä, sillä vielä kotonakin se oli kuin vieteri juosten edes takaisin. kännykällä otettu video alla on hieman huono mutta saa siitä jollain tavoin selvää.

ALLA OLEVA VIDEO ON OTETTU KÄNNYKÄLLÄ JOTEN KUVAN LAATU EI OLE PARAS MAHDOLLINEN.

IITA JA SUPI VIDEO

Pätkätassu Centti LUT-kokeisiin

07.04.10

Sijoitus narttumme Centti matkaa Torstaina 08.04.10 Ristiinaan LUT-kokeisiin. Saman pentueen Cerin piti myös lähteä mukaan, mutta voimassa olevat rokotukset ei ole ajan tasalla, joten Cerin kanssa mennään kokeisiin kuun lopulla. LUT- kokeen tunnelmista sivuillamme loppuviikolla tarkemmin.

Lulun pentu, pätkätassu Dave keinoluolilla.

07.04.10

Timo laitinen Porista oli perheineen vieraana pääsiäisen aikaan. Olipa mukava nähdä Lulun yksi jälkeläinen ja tämä komea uros onkin menossa parin viikon päästä ensimm. näyttelyihin. Myös Tapio Martikainen oli Siilinjärveltä Devilin kanssa Suonenjoella luonamme. Olin suunnitellut päivän ohjelmaksi käynnin keinoluolilla, koska Davella ei ollut vielä kosketusta riistalle, ja menimmekin Jäppilään ossi lapille katsastelemaan kettuja sekä omituisia vaneri putkia. Omituisiapa hyvinkin sillä mukaani otin meidän Pätkätassu Reinon, jolle varsinkin keinoluolat olivat kummastusta herättävät. Reino oli kuukausi aiemmin haistanut elävää supia, mutta ei vielä silloin osoittanut minkäänlaista kiinnostusta äänettömään supiin. Mutta nyt Reino sekä Davekin osoitti suurta kiinnostusta kettua kohtaan pyrkien lähempäänkin tuttavuuteen kettuhäkeillä. Sitten keinoluolille ja reino sai olla ensimmäinen joka teki tuttavuutta noihin ihmeellisiin vaneri putkiin. Reino käytettiin pellin takana ketun edssä vain hetken ja tyhjää luolaa se sai myös kokeilla edeten T-pesälle asti jolloin nostin sen putkilta pois. pieni oppi reiskalle ensi kerraksi, ja antaa poitsun jäädä kasvamaan rauhassa syksyyn. Sitten vuorossa oli Dave joka antoi varoituksen siitä mitä tulevalta syksyltä osaa odottaa. Tyhjä luola tarkistettiin mallikkaasti ja koira onkin mielestäni valmis supi jahtiin jo tälle keväälle. Pellin takana haukku oli ketulle sen verran voimakasta ja rohkeaa että ei voi muuta kuin odottaa hyvää metsästys koiraa, niin kuin muistakin sen sisaruksista. Devilille keinoluola oli jo tuttu, siis vain kaksi kertaa aiemmin siellä käyneenä, ja edellisen kerran hieman ahdinkoa varoen ei se nyt innostuksen keskellä kerennyt paljon ahdinkoa miettimään kun se oli jo räväkässä haukussa ketun edessä. Olipa upea nähdä miten nämä nuoret koirat syttyvät riistalle. Devil onkin kahden aiemman keinoluola käynnin jälkeen ollut riista työskentelyssä kolme kertaa, ja koira oli aivan hurmiossa odottaessaan keino luolaan pääsystä. Päivän pääteeksi kävimme etsimässä supeja, mutta niitä ei löydetty vaikka edellisen yön tureet jäljet löysimmekin. Supi pariskunta olikin mennyt mahdollisesti paikkaan jonne emme uskaltaneet nuoria koiria viedä. mukava päivä kuitenkin ja Timo sai koiransa Daven KUVA kanssa hieman oppia ja ensi kosketusta luolalla tapahtuvaan pyyntiin.

kuvia davesta 1 2 3 kuva Lulusta4

kuvia davesta ja Lulu äipästä 1 2 3 kuvassa timo takana4

kuva Timo ja Tapsa 1

supi suurehkosta kivirauniosta

31.03.10

SUONENJOKI. Kärkkäälä 30.03.10

Jaden ja Pepin kanssa menin Kärkkäälän metsästysseuran avuksi etsimää mahdollisia supia kivirauniosta jossa ei koiria ole aiemmin käynyt. Raunio ei ollut kovin suuri, joka koostui erittäin suurista kivistä. Paksu lumi peite teki kuitenkin ensi silmäyksellä siitä kovinkin ison näköisen. Korkeutta siinä kuitenkin oli yli kaksi metriä, ja tietenkin riista jumiutui kaikkein pahimpaan kohtaan rauniota. Koirat työsti hienosti reilun neljä tuntisen ja yksi supi saatiin saaliiksi.

Jaden ja pepin punnerrusta VIDEO

Sisarukset Devil ja Donna myös näyttänyt osaamistaan !

30.03.10

PIELAVESI 23.03.10

Pätkätassun Devil avannut myös saalishanat ja ensimmäinen supi saaliiksi viime viikon vaihteessa. Tapio Martikainen oli pielavedellä saanut mainion paikan antaa Devilin tehdä riista työskentely kantokasassa. Poika oli haukkunut hienosti vajaan tunnin jonka jälkeen supi oli saatu koiran edestä talteen, komeaan poikaan oltiin tyytyväisiä eikä kevään ainoaksi supiksi varmaan jää. Menen Tapsan kanssa huhtikuun puolella pielavedelle hänen mökilleen ja kokeilemme saada vähän riista työskentelyä Devilille lisää.

 

SUONENJOKI VEHVILÄ27.03.10

Sijoitus narttumme Donna on toiminut mallikkaasti ensimmäisessä riistatyössään. Jarmo Markkanen on Donnan kanssa ollut supia etsimässä kivirauniosta, ja Donna on painostanut riista siinä määrin että yksi supi on tullut ulos ja Jarmo on saanut sen ammutuksi, Donna käynyt ammutulla supilla mutta palannut uudelleen toiselle riistalle. Toinen supi on kuitenkin ollut sen verran pahassa paikassa että jarmo on katsonut parhaaksi lopettaa, mutta pentu oli saanut oikein hienon opin riistatyössä.

31.03.10

CERI NÄYTTÄNYT OSAAMISTAA ISÄNNÄLLE

Suonenjoki/ Vehvilä

Jarmo Markkasella on myös toinen kasvattimme Ceri joka on toiminut hienosti tiistain vastasena yönä. Jarmo oli ampunut haaskalta kaksi supia josta toinen jäänyt haavakoksi, mutta Ceri on jäljestänyt yöllä supin muutamansadan metrin päähän. Jarmon mukaan se ei olisi löytänyt ilman koiraa toista supia, verijäljet kun olivat loppuneet ja muiden jälkien seasta olisi ollut jäljestäminen täysin mahdotonta. Ceri olikin hoitanut hienosti työnsä ja Jarmo oli syystäkin koiraan tyytyväinen.

Pepiltä yksi supi

31.03.10

suonenjoki/ pörölänmäki 27.03.10

Salpakarin ja martinsenin kanssa kävimme muutaman paikan etsimässä supeja Lauantaina. Pörölänmäellä kävimme katsomassa maapesää johon olisimme laittaneet mukana olevan Centin, mutta kyseisellä pesällä ei ollut likettä, joten pieni suksi lenkki tehtiin ja kuntoa kohotimme painuvassa lumessa.

poikien lämmittelyä suksilla VIDEO

27.03.10 Suonenjoki putramo +4C

Toinen paikka johon menimme oli suuri kivi jonka alla riistaa ollut koko talven . Tietoa ei ollut siitä minkälainen kiven alunen oli. Olin kuitenkin puninut asiaa ja päätin että Pepi saisi käydä katsomassa sen ja mitä sieltä mahdollisesti löytyisi. Olin kyllä kulkenut kyseisen kiven luona pitkin talvea ja jäljet kertoi siellä olevan ainakin supeja. Kiven alle oli pienikokoisella Pepilläkin suuri työ päästä ja jouduimmekin hieman hakkaamaan jäätä pois suuaukolta. Pepin päästessä kiven alle alkoi se haukkua heti, mutta koiran riistatyö vaikutti tällä kertaa pehmeältä ja ei se saanutkaan painetta aikaan niin paljon, että riista olisi tullut ulos. pieniä puhdetöitä tehden saimme kuitenkin yhden supin saaliiksi ja sen mitä kiven alle pääsi näkemään ei uskottu siellä olevan muita, ja päätimme lopettaa jahdin siihen. Olimme saaneet tämän kiven läheisyydestä juuri Centin ensimmäisestä riistatyötä myös supin, ja saatoi olla että tämä nyt saatu supi oli samaa porukkaa.

pari kuvaa kiven alta jotka kertoi supin olleen aika ajoin jossakin koiraa korkeammalla,

kuva1

kuva 2

Ceri ja Diesel taas metsälle, tällä kertaa.....

27.03.010

SAIKARI 25.03.010 -1C

Tutusta numerosta tuli soitto, ja saikarin metsästys seuran matti pakarinen kertoi supien likkuneen ahkerasti monessa paikoin seuran alueella. tällä kertaa paikka oli ihanteellinen, väljä ladon alunen ja matkaan pääsi meillä koe kuntoa hiova Pätkätassu Ceri sekä Kimmo Martinsenin Pätkätassu Diesel. Kyseisen ladon alta on aiemminkin saatu riistaa talteen. Saikarin seuran pari haulikko miestä passiin ja Diesel sai olla ensimmäinen joka etsi riistaa ladon alapohjasta. Kun Diesel oli tehnyt mallikkaan riistatyön ensin, oli vuorossa Ceri joka joutui Dieselin lailla pitämään pientä kilvan juoksua alapohjassa. Kumpikin nuori uros sai oiken ihanteellisen treenin ja olin erittäin tyytyväinen näkemääni.

Dieselin riista työssä VIDEO

Cerin riista työssä VIDEO

Pätkätassu Cerin toinen riistatyö !!

27.03.010

SUONENJOKI. MARKKALA 24.03.010 -2C

Kimmo Martinsen oli saanut kutsun hannu Pelkosen luoksemarkkalaan, sillä mahdollisesti peltorauniossa oli supi pariskunta aivan piha piirissä. hannun pystykorva oli haukkunut peltoraunioon muutaman tunnin, ja myös jäljet kertoi supien tulleen sinne. Kimmo pyysi minut mukaan ja koirista matkassa oli Pätkätassu Ceri ja sen emänsä pepi. Cerin omistaa jarmo markkanen, ja tuon nuoren uroksen halusin matkaan, koska olen ilmoittanut sen ensi kuuksi LUT-kokeisiin ja halusin nähdä miten tuo metsästysintoa täynnä oleva poitsu toimi. cerillä on ollut ainoastaan yksi riistatyöskentely aiemmin ja se on ketulta. Mukana oli cerin emä pepi, ja sitä käytettiinkin hieman apuna jolloin painetta saatiin siinä määrin aikaan että riista saatiin talteen. Ceri toimi oiken mallikkaasti ja vahvisti sen mitä siltä odotinkin.

cerin näyttöä tulevasta VIDEO

Pätkätassu Daalia eli "Tellu" mäyrän edessä

22.03.2010

kirjoitellessani näitä juttuja tänään illalla,sain puhelin soiton Jämsästä Mika laukkaselta. Tellu oli päästetty pesään jossa oletettiin olevan supi pariskunnan jota oli jäljestetty. Supit olivatkin jatkaneet matkaa pesältä mikan ja pyynti kavereiden siitä tietämättä vielä tuossa vaiheessa. Kun Tellu oli aloittanut haukun riistan edessä, olivat jahtimiehet kaksituntia kestäneen työstämisen jälkeen kuullet koiran ottavan mittaa edessä olevan riistan kanssa jo aika voimakkaasti, koiran kiivaan haukun kohde ei ollutkaan supi tai supit, vaan isokokoinen mäyrä. Mäyrästä oli saatu näköhavainto joka oli poistunut koiran haukusta toisaalle. Telu oli vielä ollut pesässä noin tunnin ennenkuin oli suostunut tulemaan ulos. Kymmenkuiselta koiralta ihan kiitettävä suoritus, ja olipa ollut vielä valmis palaamaan pesäänkin takaisin. Pulssi oli kuulemma käynyt aika korkealla siinä vaiheessa kun koiran edessä oleva riista oli varmistunut mäyräksi. Hienoa työtä Tellulta, ja vaikka mäyrä sai jäädäkkin tällä kertaa pesään on todennäköistä että Tellu tulee kohtaamaan vielä monta viiru naamaa luolilla joita tullaan myös pyytämään talteen asti maan päälle.

pari supia lisää...

22.03.2010

HARJAKANGAS -1C

kirjoittelin tässä aamulla metsästys tapahtumia, mutten kerennyt vielä nettiin päivittää kun jaden kanssa lähdin etsimään supin jälkiä täältä Harjakankaalta. Erään pienen ladon alustan olen moneen kertaan käynyt katsomassa ja tiesin että joskus se tärppää, sillä aina siellä käydessäni on jäljet ainoa todiste ollut kulkuaukon kohdalla, että riista on siellä vieraillut. Kävinkin ensin suksilla sivakoimassa ja toteamassa että taas oli kulkuaukolla liikuttu ja jäljet kertoi liikujan olleen ketun. Autolle pikaisesti, Jade hihnaan ja haulikko selkään, matkaa autoltani ladolle oli vain parisataa metriä. Jade kiersi ladon ensin ja huomasin että se merkitsi toisen sivun, jostain tuli sen nenään tuttua hajua. Kun koira meni ladon alle jossa oli vain yksi kulkuaukko, aloitti se pian haukun juuri siltä sivulta jossa sen nenään oli hajua tullut. Koska suuaukolla kävijä oli jättänyt jäljen joka oli ketun, oletin tietysti sen koirankin edessä olevan. Alapohja oli ahdas ja jaden liikkumisesta päättelin että tilaa oli melko vähän, Jade työsti riistan edessä parituntisen kuitenkaan saamatta sitä karkoitetuksi alta pois. Kun sain lisävoimia paikalle ja pääsimme Seppo Pöyhösen kanssa siirtelemään ladon sisällä olevaa lautavarastoa toiseen reunaan alkoi Jaden haukku olemaan kiivaampaa ja saikin riistan myös hiukan liikkumaan. Kauan ei parruja edestä tarvinnut siirtää kun havainto koiraan ja riistaan saatiin. riista paljastuikin Supi pariskunnaksi ketun sijasta. Jälki jonka kettu oli ladon suuaukolle jättänyt, oli syntynyt sen käydessä yöllä kantavan hangen aikaan ladon edessä josta oli jatkanut ladon sivuitse matkaa jota en tarpeeksi tarkkaan katsonut. Mutta hienoa oli saada yksi pari supia taas talteen ja estettiin niiden todennäköinen lisääntyminen tänä keväänä.

jade ja kaksi supia VIDEO

Jade ja kaksi supia.

22.03.03

Kärkkäälä 21.03.2010 ilalla -3c

Olin ulkoillut iltapäivän kauniissa auringon paisteessa Kimmo Martinsenin kanssa supi pariskunnan perässä kotonani harjakankaalla, mutta supit olivat kulkeneet paikkaan josta emme voineet jatkaa niiden etsimistä ja mahdollista pyytämistä. Kesken jäljestyksen tuli parikin eri puhelua jossa koiramiestä tarvittiin pienpeto pyyntiin. Lähdinkin vielä illalla Jaden kanssa kärkkäälään Seppo Pöyhösen pyytämänä, ja mahdollisesti kaksi supia olisi sortuneen ladon alapohjassa jonne eräs pienpeto eksperttinä mainetta saanut pystykorva haukkuikin pääsemättä alapohjan alle. paikka olisi voinut olla vaikeampikin, sillä lumimassa ja sortunut alapohja olisivat saattaneet teettää suuremmankin työn, mutta onneksemme kaksi supia oli aivan kulkuaukon edessä josta Jade paikallistikin ne heti ahtaaseen alapohjaan mennessä. Jade ollut hieman vapaalla pyynnistä ja se kyllä näkyi sen suuresta innosta, sillä ei se ennen ole niin valtavasti ääntä antanut autossa jahtiin mennessä kuin nyt. Otetta haettiin heti kun päänsä sai työnnetyksi alapohjan alle ja työstäminen jäikin melko vähäiseksi, sillä kumpikin supi saatiin talteen yhden vartin aikana. Kovasti olisi pystykorvaakin ollut Jade ojentamassa heti pyynti paikalle mennessä, supia pitikin pyöritellä hangella voimakkaasti ja se tiesi kotiin menessä pesua ja saunaa. kamerani jäi kotiin joten kuvia tai video leikettä en tästä lyhyestä jahdista saanut.

Sijoitus narttu Centiltä supi saaliiksi

22.03.2010

Rastu 19.03.2010 -10c

Helppo ojapenkan maakolo jossa Centti sai mukavaa treeniä pienriista työskentelyssä. Ehkä ensikosketus edellisellä viikolla supin kanssa jossa koira sai hieman hammasta pidätteli koiraa työstäen nyt paljon rauhallisemmin riistan edessä. Emänsä Pepin kaltaisella pippurisella ja täynnä intoa olevalle pennulle on ihan hyvä että menohalut pysyvät vielä tässä vaiheessa kurissa ja kokemuksen myötä vasta lisätään kierroksia lisää. Centin veli, Cerille olisi omistajan Jarmo Markkasen tarkoitus saada myös parin viikon aikana pienriista työskentely, ja näin tiedettäisiin olisiko myös Ceri valmis ensikuussa LUT- kokeisiin Centin ja mahdollisesti tampereella Tomi Nisulan omistavan narttu Carlan kanssa.

PÄTKÄTASSU CENTTI SUPIHAUKUSSA VIDEO

Diesel "Sulo" antoi näytön taidoistaan

EI MENNYT KUIN VUOROKAUSI SULON KEINOLUOLA TREENEISTÄ JA PÄÄSI NÄYTTÄMÄÄN TAITOJAAN

16.03.2010

Kimmo Martinsen oli saanut kutsun Reima Haloselta supijahtiin Hankasalmelle, ja ottanut kokeneen Urhon sekä kasvattimme Dieselin mukaan, toivoen voivansa antaa nuorelle urokselle mahdollisuuden jos paikka olisi suotuisa. Mallikkaasti oli poika supia haukkunutkin ja kaiken kukkuraksi mennen otteeseen ja vetäen riistan pois pesästä. Eipä voisi ensikertaa luolatyöskentelyssä olevalta juuri enempää odottaa. Sain kimmon tuomana, hiukan video materiaalia, josta alla pieni näyte.

PÄTKÄTASSU DIESEL JA SUPI VIDEO

Pätkätassun nuoret jälkeläiset antoivat myrskyvaroituksen tulevasta. !!!

15.03.2010 klo: 15.00 -7C

En ole turhaan Pepin ja Lulun pentuja kehunut, sillä aika vakuuttavan näytön antoi koko seitsemän pennun sakki keinoluolilla käydessä Ristiinassa. Pepin 14kk vanhat ja Lulun vajaan 10kk vanhat pennut osoitti erittäin hyvää, mallikasta ja lujaa työskentelyä nuoresta iästään huolimatta ketun edessä. Yksi Lulun (Daalia)ja Yksi Pepin pentu (Carla)olivat ensi kertaa keinoluolilla, ja en voinut kuin ihastella näiden ja kaikkien muidenkin lähes täydellistä työskentelyä ja tyhjän luolan tarkistusta, ja näyttikin siltä että olisivat keinoluolilla olleet aiemminkin. Lulun kuudesta pennuista oli pois kaksi pentua, mutta mitä olen kuullut ei kumpikaan uros jää muiden sisaruksien varjoon. Uskallankin luvata jos kaikki on terveitä ja hengissä, tullaan kaikilla Lulun pennuilla menemään heti alkusyksynä LUT-kokeisiin. Pennuilla on myös voimakasta viettiä ajopuoleen, joten hyvältä näyttää ja tulevaa syksyä odotetaan jo kovasti.

Pepin 14kk jälkeläisistä treeneissä oli mukana Centti, Carla, ja Ceri. Ceri ja centti olivat käyneet ennen tätä treeniä yhdesti ja vain pellin takaa haukkumassa kettua, mutta otteet tällä kertaa ketun edessä osoittivat sen, että mahdollisesti kokeisiin mennään jo huhtikuussa. Pepin tämän sisarusparven muilla pennuilla ei mennä luolakokeisiin, koska tarkoitus on käyttää niitä ainoastaan ajo metsästykseen. Yksi pentuhan on tästä parvesta kuollut joka jäi auton alle tampereella viime keväänä. Näitä kolmea Pepin pentua joita mahdollisesti viemme LUT-kokeisiin käytettiin jo kuluneella metsästyskaudella ajometsästykseen.

kokonais vaikutelma näistä pennuista oli itselläni erittäin hyvä, ja tyytyväisiä oli myös pentujen omistajat. Kiitos kaikille että näitte vaivaa lähteä treeneihin, ja ennen kaikkea Daalian ja Carlan omistajille Jämsään ja Tampereelle, sillä teidän matkanne oli todella pitkä.kasvattajana tämä oli ainakin minulle erittäin tärkeä päivä.

supi saaliiksi Pepiltä

14.03.2010 aamulla -16c / iltapäivällä -5C

JALKALA

Kiertelin 12.03 seurani mailla supin jälkiä etsien. Seurakaverini Antti Väisänen oli samoin suksilla myös etsimässä jälkiä, ja ilmoittikin pesästä jossa mahdollisesti olisi riistaa. Noin puolikilometriä suksilla sivakoiden olimme pesällä.Jäljistä päätellen yhdestä kulkuaukosta oli edellisen yön aikana käyty ulkosalla ja pepi taisi jo tuossa vaiheessa saada tutun hajun ja into olikin sen mukainen. koiran mennessä pesään alkoi varsin nopeasti kuulua haukku josta oli helppo päätellä koiran olevan riistan edessä. Vajaan puolen tunnin päästä painosti koira supin ulos kuitenkaan meidän saamatta sitä ammutuksi, ja näin se livahti takaisin pesään. Olimme jo tuossa vaiheessa aloittaneet kaivamaan, sillä päättelimme riistan olevan umpiperässä joten varsin nopeasti olimme saaneet koiran pesäkäytävällä näkyviin mutta maa sortui koiran ja supin välistä siinä määrin ettemme saaneet maata nopeasti pois. Pepi alkoikin kaivamaan tuota sortunutta maata edessään ja vartin kaivettuaan se pääsi hiekkaesteestä läpi ja oli taas kiivaasti työstämässä riistan edessä. Yhteen otto oli siinämäärin kovaa, ja pepin painostus samoin sen verran voimallista että supi tuli toistamiseen ulos josta sain sen pistoolilla ammutuksi. Muuta riistaa pesässä ei ollut, mutta kuitenkin yksi pienpeto vähemmän ja se on tärkeää.

PEPI JA SUPI VIDEO

12.03 ILLALLA

Sain toisen hälytyksen jalkalaan vielä saman päivän iltana, ja paikka oli vain muutaman kilometrin siitä mistä olimme pepiltä saaneet aiemmin päivällä supin. Jari Salpakarin pyytämänä menimme Markku Nyyssösen luokse etsimään mahdollisesti riihen alle paennutta supia. Markku oli saanut edellisenä iltana toisen supin kyttaamällä, ja toinen oli päässyt kyseisen riihen alle piiloon.Mukana tällä kertaa oli Jade, mutta kun pääsimme paikalle oli supi poistunut riihen alta ja jäljestäminen ilman suksia oli toivotonta tässä lumi määrässä. jadella olisi ollut haluja supin perään mutta jouduin kytkemään koiran kiinni. markku oli sitten seuraavana aamuna jäljestänyt supin suksilla paikkaan johon ei koiria olisi voinut päästää. Kiinteät kallio louhohkset on koirille aina vaarallisia, koska sinne ei pääse mahdollista apua antamaan.

Centin ensimmäinen riistatyöskentely

11.03.2010 +2C pientä vesisadetta

Sijoitus narttumme Centti eli"Milli" pääsi tänään ensimmäistä kertaa tosi toimiin ja näin pääsimme seuraamaan pippurisen nartun riista työskentelyä. Pesä oli ihanteellinen maapesä jossa yksi kulkuaukko, pesäkäytävällä pituutta noin kymmenen metriä ja Syvyyttä noin metrin verran. Milli varovasti haistellen mutta innolla luolaan josta pian alkoi kuulua vaimeaa haukkua vajaan kymmenenmetrin päästä pesän suuaukolta. Tutkalla paikansimme koiran vajaan metrin syvyydestä, ja haukkutyöskentely kuului varsi hyvin kun vajaan metrin vahva lumipeite oli saatu ensin pois. Koiran ollessa maan alla totesimme Jari Salpakarin kanssa Nartun toimivan todella mallikkaasti, ja että Milli oli ensikertaa luonnon pesässä ja vielä riistan kanssa. Narttu painosti riistaa aikaajoin niin voimakkaasti että iskujen vaihdossa sai milli muistoksi vuotavan kirsun sekä kipeän näköisen haavan toiseen etujalkaan. kaikinensa Milli työsti riistan edessä noin kolme varttia ja supi saatiin vaivatta talteen. Varsin innokas oli koiran työskentely ja mukava on tulevia kokeita jo odotella. Seuraamme Millin etujalkaa joka sai ruman näköisen haavan, ja nähtäväksi jää voidaanko sitä tulevana sunnuntaina Ristiinaan keinoluolille viedä.

MILLI JA SUPI VIDEO

KEVÄT JAHTIIN VIIMEINKIN

06.03.2010

Tulevalla viikolla on tarkoitus vihdoinkin päästä pienpeto pyyntiin, toivottavasti nuo pakkaset vihdoin jo hellittäisi sillä supit on jo alkaneet liikkua pitkään kestäneen kylmän jälkeen. Jahtiin mennään Pepin ja Jaden kanssa. Olettaisin Lulun olevan tiine ja sen vuoksi kevätmetsästys on sen kohdalta ohitse. Toivottavasti löydämme myös sopivan lume pesä ja voitaisiin koettaa sitä puuttuvaa lume tulosta pepiltä, ja näin saataisiin myös siitä kaksoisvalio kenneliimme. Olen kyllä ollut taas viime päivät aika huonossa kunnossa kroppani kanssa, joten saa nähdä miten pienpedon pyynnissä käy tämän kevään aikana.

PÄTKÄTASSUN KUUSI KOIRAA KEINOLUOLA TREENEIHIN

Lähden kuuden kasvattimme kanssa 14.03.2010 Ristiinaan keinoluolille nähdäkseni onko muutamasta pepin jälkeläisestä mahdollisesti koe koiraksi tulevana keväänä. Ristiinan käynnistä tietoa sivuillamme reilun viikon päästä.

KETTU KIINNOSTI KOVASTI

25.02.2010

Pätkätassun viisi jälkeläistä oli mukana kun kävimme 24.02 tutustumassa keinoluoliin Jäppilässä Ossi Lapin luona. Mukana oli C-pentueen uros Ceri ja narttu Centti sekä D-pentueen narttu Donna, urokset Diesel ja Devil. Pennut ei olleet aiemmin käyneet keinoluolilla ja olikin mielenkiintoista nähdä miten kovasti riistaviettiset pennut keinoluolilla tulisivat kulkemaan tuoreessa riistan hajussa sekä kohtaamaan pellin takaa ketun. Itse osasin odottaa hyvää, ja varmaan pentujen omistajat myöskin ja pennut olivatkin hyvin kiinnostuneita pellin takana olevasta hajusta haukkuen kiivaasti kettua. Olimmehan kaikilta koirilta jo riistavietin aiemmin syksyllä todenneet, eikä yksikään pentu tuottanut meille pettymystä ja luolastot kuljettiin kaikkien osalta ahdinko putkea myöten lähes täydellisesti ja pellin takana repolainen kiinnosti siinä määrin että vajaa 14kk vanoilla C-pentueen cerillä ja Centillä("Milli") tullaan mahdollisesti jo tulevana keväänä menemään kokeisiin. Samoin jos kehitys jatkuu D-pennuilla mallikkaasti on heidänkin tulevat kokeet jo ensi syksynä edessä. Kaiken näkemäni perusteella olen erittäin tyytyväinen onnistuneisiin yhdistelmiin, ja varsinkin Pepin C-pentue on osoittanut kaikkien sisarusten osalta myös hyvää ajotaipumusta. Olenkin saanut vain pelkkää hyvää palautetta pennuista ja tulevia koitoksia odottelemme innolla.

Lulun ja Pepin pennut keinoluolille

16.02.2010

Pepin C- ja Lulun D-pentuja lähtee ensiviikon keskiviikkona katsastelemaan keinoluolia, ja niistä heti tietoa sivuillamme luolilla käynnin jälkeen.

Lulun pentu Pätkätassun Devil on yksi niistä joka lähtee keinoluolille mukaan, ja olenkin saanut ennakkoon viestin, koskien varmaankin Devilin suhtautumista mahdollisesti keinoluolilla tapaamiin kettuihin. lainaus saamastani tekstiviestistä kuvan kera " TÄMÄN TAPPAJANKO OLET LÄHETTÄMÄSSÄ LUOLAKOKEESEEN ? T. Äiti Maria.

" tappaja Devil" KUVA

METSÄSTYS VIDEOT

LULUN PENNUT PIENRIISTA JAHDISSA

D-PENTUE VAJAA 9KK.

09.02.2010

Suonenjoelle jäänyt Lulun pentu Diesel eli "Sulo" oli isäntänsä Kimmo Martinsenin kanssa jäljestänyt supin, joka oli jäänyt lumien peittämään ryteikköön makuulle. Sulon oli annettu mennä jälkien perässä lumen ja kasvillisuuden peittämään päivämakuu pesään josta oli kuulunut mutama urahdus. Hetken tilannetta kuunnellen oli Kimmo avannut lumipeitteisen pesän ja todennut sulon olevan otteessa ja näin ensimmäinen pienpeto saalis on Pätkä tassun Diesililtä saatu. Varsin rohkeaa työtä nuorelta koiralta ja alku metsästys koirana lupaa myös Dieselin kohdalla hyvää

Diesel ja supi 1 2 3

SULO JA SUPI VIDEO

PÄTKÄTASSU DANNY

Parikkalaan mennyt pentu Pätkätassu danny on kunnostautunut myös kuluneen alkutalven aikana riista työssä. Uros pentu on painostanut kaksi supia pesästä ulos josta ne on saatu ammutuksi. Omistaja Heikki Matikaisen kertoman mukaan oli pentu saanut hieman hammasta toiselta pesään jääneeltä supilta, mutta oli painostanut sen voimakkaalla haukulla ulos. Työskentely osoittaakin pennun vahvan ja erinomaisen taidon jo ensimmäisessä piepeto pyynnissä.Samoin pentu on päässyt karkko jäniksen perään, ajaen sitä hyvällä ajohaukulla, ja ollut sillä reissulla kaksi vuorakautta. Ei tiedetä missä pentu oli mahdollisesti viettänyt nuo kaksi pitkää vuorokautta, mutta Pääasia kuitenkin on, että koira on saatu hyväkuntoisena kotiin josta oltiin kovastikkin huolissaan perheen ja ystävien kesken. Myös tuoreelle ketun jäljelle oli Danny osoittanut suurta halua, sillä koiralla oli käyty kettua katsastelemassa jonkun ladon alta, mutta repo oli poistunut sieltä ennen miesten ja Dannyn sinne menoa. Uros pentuun ollaankin kovin tyytyväisiä ja monitoimi koiraa tästäkin kovasti odotetaan.

DAALIA ELI "TELLU" RIISTA TYÖSSÄ

28.01.2010

Jämsän kupeelle, Halliin mennyt Rekun Lulun narttu pentu Tellu 8kk on ollut Lulun pentueesta ensimmäinen jolta on pyydetty supi luolatyöskentelyn päätteeksi. Pennun on annettu haukkua supia tunnin verran umpiperään joka jälkeen riista on otettu talteen. Pennulta varsin mallikas suoritus, sillä koira oli vasta ensi kertaa pienpedon edessä luonnon luolassa." Hienoa Mika ja Tellu". Olin pyytänyt pennun omistaja Mika Laukkasta varmistamaan, että pentu saa helppon paikkan jossa voidaan seurata sen työskentelyä, ja varmistettaisiin että ensi kosketus pesällä olisi supi. Näin oli toimittu ja koiraan oltiinkin oltu tyytyväisiä. Sama pentuhan on jo ajellut jänistä ja kaurista, joten hyvältä näyttää. Tellun sisarukset Donna, Sulo ja Devil tullaan viemään piakkoin keinoluolille tutustumaan kettuun. Näyttäisi sille että Lulun ja Urkin yhdistelmä on onnistunut hyvin, riista viettiä on jokaisessa pennussa ollut jo erittäin nuorena.

MIKA LAUKKASEN LAITTAMAA MATERIAALIA ALLA

kuvia 1 2 3 4

VIDEO

PEPIN C-PENTUE

Pepin C-pentue on vuoden ja yhden kuukauden iässä, ja ainakin Centti ja Ceri on ne pennut jotka tullaan viemään keinoluolille myös lähiaikoina. Nämä jo nyt moni lahjakkuuttaan esille tuovat sisarukset on valmiit keinoluolille muutamiin treeneihin ja katsotaan jos kehitys jatkuu niin kuin odotetaan, tullaan niillä mahdollisesti myös käymään vielä loppu keväästä kokeissa. Sisaruksista kaksi narttua on Tampereella, joista viimeisenä mutta ei vähäisempänä, Asko ja Anu Kontion pienin narttu Covis eli "Lilli" on herännyt riistalle ja ensimmäinen vajaan puolentunnin kauris ajo on tehty. Pienellä ja pippurisella nartulla on jäljestetty muutamia peuroja kaadolle. Samoin Tampereella on myös samasta pentueesta narttu Carla, jolla onnistuneita jänis ja kauris ajoja, myös kova pienpeto vietti, ja odotetaankin että myös tästä saataisiin monitoimi koira. Carlasta kerrottu myös sivuillamme aiemmin.Yksi narttu tästä pentueesta on myös suonenjoella, ja käytetty ainoastaan ajometsästykseen. Cesilia on ajanut kuluneen kauden aikana jänistä, ja kaatokin tehty,mutta on se hirveäkin vienyt haukulla tunnin, ja kytketty täydestä ajosta. Cesiliaa ei näiltä näkymin tulla käyttämään muuhun kuin ajometsästykseen. Pepin C-pentueesta on yksi narttupentu jo menehtynyt, jäätyään auton alle Tampereella, ja onkin ikävää että näin hienoista metsästyskoira aluista yksi on poissa.Myös Pepi-Kirsikkamäen Kalle yhdistelmä näyttäisi tässä vaiheessa hyvältä, ja monitoimi jälkeläisiä tulevan. Odottelen innolla jo tulevaa syksyä, niin nähdään C/D pentueiden kehitys, ja onko valmiita koiria silloin koe puolelle.

Repolainen otti kiivaan lähdön...!!

24.01.2010

Lulun kanssa -25 pakkasessa kävimme saikarilla ketun perässä, repolainen oli paiskautunut pakkasta pakoon maapesään, josta Lululla tarkoituksena saada se häädettyä pois yhden miehen ollessa passissa. Kuinkas kävikään.. pimeässä ja ehkä hieman puutteellisessa lampun valossa otti repolainen kiivaan lähdön Lulun edestä ja niin vai hävisi kettu yön selkään meidän kerkeämättä tekemään yhtään mitään. Siinä sitten ihmeteltiin että kuinkas tässä näin pääsi käymään, pitkät pakoloikat kertoi sen paenneen meiltä, ja Lulu tulikin pian haukun saattelemana pako aukosta pihalle.no ei se ensimmäinen kerta ole kun riista pitemmän korren vetää, ja tuskin viimeinen.

kuvia reissulta 1 2 3 4

2010 KEVÄTJAHTI KÄYNTIIN !!!

05.01.10

Asko ja Anu Kontio Viialasta oli pari päivää vieraana, ja mukanaan pätkätassu Covis "Lilli"sekä russeli narttu Elsi. Vaikka pakkanen paukkui ja lunta jo puoli metriä, kävimme silti katsastelemassa lähitienoon muutamat supi paikat, sillä ajattamis haaveemme sai lumitilanteen vuoksi jäädä. Pepin E-pentueen narttu Milli ei päässyt riista työskentelyyn pienpetojen kanssa, sillä narttua viedään kaikessa rauhassa peuran ja jussin jälkeen, joten pienriista siltä saa jäädä ainakin tässä vaiheessa rauhaan. Mutta Rekun Lulun matkaan otimme Askon russeli narttu Elsin, jotka ei myöskään ole aiemmin pienpedon edessä käynyt, kovasti Elsi ihmettelikin jahdin jälkeen saalistamme, eikä se kovin paljon intoa siinä herättänyt. Päivä ei siiis aivan hangessa kulkemiseksi mennyt, joten video alla kertoo päivän tapahtumista.

VIDEO pienpeto jahdista

JAHTI SYKSY 2009

VUODEN 2009 VIDEO

27.12.09

MONITOIMI MIMMI PEPIN JÄLKELÄINEN

VIDEO, SIJOITUS NARTTU, PÄTKÄTASSU CENTTI "MILLI" 8KK NÄÄTÄHAUKUSSA

EDELLISESTÄ KEVENNYS "MILLIN" KAURISAJO

VIDEO

OPRILTA KAKSI KAURIS KAATOA !!!

29.12.09

Oman seuran kaurisjahti pidettiin 27.12.09, siis vielä ennen vuoden vaihdetta, ja tulostakin saatiin aikaiseksi. Lauantaina 26.12 tuli soitto mansikanviljelijältä, jonka johdosta jahtiin lähdettiin heti seuraavana aamuna, sillä neljän kauriin porukka oli käynyt edellä mainitun viljelijaän pellossa tekemässä jo tuhoja. Aamulla mansikkapellon reunalle päästessä totesimme kaurisporukan olevan suhteellisen pienellä alueella, joten minun lisäksi viiden miehen porukalla saatiin jo mahdolliset kulkupaikat passitetuksi. Koska lunta oli paikoin yli 30cm, oli selvää että koiristamme opri oli ainoa joka kokonsa puolesta voisi kyseisessä lumi peitteessä kulkea. Pellon reunassa heti irti laskusta alkoi Opri herättelemään yölliselle jäljelle, ja pian ajo oli käynnissä. Kauriit olivat tehneet muutaman pienen lenkin kapealla metsä saarekkeella, jonka jälkeen ne olivat kulkeneet suurehkon pellon ylitse jossa koiran kestävyys oli heti koituksella.Lunta olikin varmaan melkein 40cm, ja Oprista ei juuri näkynyt muuta kuin pää ajoittain hangen pinnassa ja ura kertoi koiran kulkevan riistan perässä. Pellon toisella puolen oli pieni metsä saareke jossa ajo kulki jo paremmin ja ajoa kuunnellen pelkäsin kauriiden olevan jo passimiesten ohitse mutta pian laukaus kertoi jonkun sorkista tulleen toisen passin eteen ja ensimmäinen kaato oli tosi asia. Runsaan lumen vuoksi laitoimme Oprin toiseenkin ajoon, josta toinen vasa kaato saatiin samalle metsä raarekkeelle.

VIDEO ONNELLISISTA KAATAJISTA Rafael Jormalainen ja Eero Hirvonen

 

kuvia jahdista1 2 3 4 5

KAURISTA ETSIMÄSSÄ JALKALASSA

yllätykseksi pepin edessä kulki kaksi peuraa.....

20.12.09

Oman metsästysseurani mailla mentiin kirpeässä pikku pakkasessa kaurista etsien, ja innokkaita jahtimiehiä saapui kylmästä huolimatta kymmenkunta.Havaintoja seitsemän kauriin laumasta oli tehty koko syksyn, ja maanomistajan toiveesta oli tarkoitus kauris tai kaksi kaataa. Kimmo Martinsen ja hänen koiransa Urho haravoi pientä metsä saareketta ja minä kuljin Oprin kanssa hiukan toisaalla. Jälkiä kauriista oli runsaasti mutta varmaa edellisen yön jälkeä ei löytynyt, silti kummatkin koirat herätteli innoissaan muutamille jäljille. Kauan ei mennyt kun Urkkin herättely rävähti kuuluvaan ajohaukkuun, ja eteni minun ohitseni muutaman sadan metrin päästä. Kun gps paikannin kertoi Oprin kulkevan parinsadan metrin päässä samaisella suunnalla kuin Urkin ojo eteni, tiesin pian senkin olevan samassa ajossa mukana. Eikä kauan mennyt kun Opri parkaisi samaan ajoon ja kahden koiran saattelema ajo eteni vauhdilla poispäin koko passiketjustamme. Noin tunnin ajo päättyi hukkaan ja jälkiä selvitellessä totesimme Urkin sekä Oprin ajaneen kettua, joka oli saanut koirat kannoiltaan vaikeakulkuisessa raivatussa taimikossa. Kiireellä koirat lämpöiseen autoon ja uudet koirat maastoon, sillä päivä on aika lyhyt tähän aikaan vuodesta ja koirien ajattaminen 13:ta asteen pakkasessa on mielestäni riittävä ajattamisaika. Päätimme haravoida samaa maastoa hiukan laajemmin, missä jo aiemmin olimme, sillä jälkien perusteella passin sisällä olisi mahdollisesti ajatettavaa riistaa. Seuraavaksi maastoon lähti monitoimimimmi Pepi ja sijoitus narttumme Milli Kimmo Martinsenin kanssa. Pian Pepin irtilaskusta antoi se innolla merkin herättelyjen sarjalla siitä että edellisenä yönä oli riista kyseisellä alueella liikkunut. Koiran tehdessä vauhdilla töitä vajaan tunnin, ilmoitti yksi passi koiran alkavan ajamaan jotain. Kaikkien yllätykseksi pepin edessä kulki kaksi peuraa tehden kaksi pientä lenkkiä tullen yhden miehen passin ohitse, joten koira kiinni ja jahti siltä päivältä oli ohi.Milli oli Kimmon kanssa myös metsässä mutta siltäkään alueelta ei sorkkaa löytynyt. Seuramme mailla tiedettiin olevan yksittäinen peura, mutta yllätys että niitä olikin kaks, jai meidän tietämättä niiden olemassaolosta kyseisellä alueella lainkaan. Kauriita arvioimme seuramme mailla olevan noin 15-20, ja kanta on hienoisessa kasvussa, jos lumitilanne ei ole haitaksi on tarkoitus vielä tällä hakkuukaudella kaurisjahti järjestää.

KUVIA EI TULLUT OTETUKSI KOSKA DIGIKAMERA EI OIKEIN KYLMÄSTÄ TYKKÄÄ. JOTEN SÄÄSTETÄÄN KUVAT SEURAAVAAN JAHTIIN.

OPRILTA KAADETTIIN METSÄJÄNIS

12.12.09 KÄRKKÄÄLÄN METSÄSTYSSEURA

Tänään lauantaina oli tarkoitus ajattaa mäykyillä kaurista, jari Salpakarin vieraana hänen seuransa mailla, mutta toisin kävi ja oprilta saatiin kaksi metsäjänisajoa. Ensimmäisestä ajosta olisin saanut ammutuksi jäniksen, mutta kytkin Oprin sillä kauriin jälkiä oli kyseisellä alueella ja kaurista olimme ensi sijaisesti jahtaamassa. Kuitenkin kauriit oli kyseiseltä alueelta pois emmekä löytäneet niitä muualtakaan. Oprin viimeinen veto kuitenkin tuotti vielä iltapäivällä toisen metsäjänis ajon, josta Timo Paananen pääsi tekemään kaadon.

kuvia kaadolta 1 2 3

video oprin jänisajosta

Lulun ja urkin yhdistelmästä metsästyskoiria

PENNUT 6KK IKÄISIÄ.

04.12.09

Jyväskylän pohjoispuolella Hallissa on yksi Lulun narttu pentu, DAALIA joka on ajellut pätkän metsäkaurista sekä rusakkoa. Samoin kuopion pohjoispuolella Siilinjärvellä on urospentu DEVIL, jolta on saatu vartin kuuluva ajo kauriille, ja Devililtä on jo aiemmin kaadettu rusakko pienestä ajosta. Mukavaa miten riistaviettisiä tämän yhdistelmän pennut ovat, ja varmaan jatkossa vielä tämän talven aikana kuullaan näistä, sekä muistakin sisaruksista lisää. Tällä sivulla onkin urospentujen DAALIAN sekä DIESELIN videon pätkät jossa poitsut on ensi kertaa kettua haukkumassa, ja varsin mukavalla innolla.

kuva tapsasta devilin kanssa 1

ALLA KUVIA TARJA JA MIKA LAIKKANEN SEKÄ NARTTUPENTU DAALIA

1tarja ja daalia 2 3 4 5 6 daalia

KOMEA KAURISPUKKI PEPIN AJOSTA

RASTUN ERÄN VIERAANA LA 28.11.09 JA SU 29.11.09

Kaksi päiväinen kaurisjahtia rastulla sai hienon päätöksen sunnuntaina, sillä Lauantaina alkanut metsästys antoi kolme hyvää kaurisajoa jo ensimmäisenä päivänä, Jaden tuleva sulhanen Herkko saapui kaksipäiväiseen jahtiin vieraaksi rastulle, omistajansa Timo Nykäsen kanssa Pieksämäeltä.kuvassa Timo ja herkko 1 Herkko teki kaksi mukavaa ajoa heti Lauantai aamuna, kuitenkaan meidän onnistumatta kaataa kauris, joita passit pääsi näkemään moneen otteesseen. Sitten päivän päätteeksi sai vielä vuoron sijoitus narttumme Centti eli "Milli", joka paukutti todella hienosti kaurispukkia puolisen tuntia. Nuorelle nartulle todella hieno ajo, josta muistettiin sitä myös ajon päätteeksi kovasti kehua. kuvassa Milli, Jari ja koiran omistaja Jarin poika Juuso Salpakari. kuvia 1 2. Lauantain jahdissa oli mukana Timo Nykäsen lisäksi viimevuodelta tuttu pohjoissavon riistapäällikkö Jouni Tanskanen,kuva vasem. Timo ja jouni 1 joka osallistui jahtiin metsästysjousella ja meidän niin kovasti toivoen, että Jouni pääsee kaatamaan kauriin, sillä herkon komealla äänellä alkava ensimmäinen ajo suuntasi kohden jounia, mutta kuitenkin kiertäen sen verran kaukaa että kaato metsästysjousella rastulta sai vielä jäädä odottamaan.

kuvia lauantalta 1 2 3 4 5 6 7

Herkko ja Millikin ehti aamusta tekemään tuttavuutta hiukan painien kuva 1

monitoimi mimmi PEPI kruunasi viikonlopun

KAURISVIIKONLOPPU JATKUI RASTULLA SU 29.11.09

Sunnuntai jahdin aloitimme samalta alueelta mistä aloitimme lauantaina. Tiesimme siis ennakkoon että lauantain yksi ajo päättyi vaikeaan kosteikoon jossa runsaasti moneen suuntaan risteileviä ojia. Päättelimme kuitenkin että alueella saataa olla edelleen kauriita, sillä lauantai aamuna ennen jahtia oli alueella havaittu 4-5 kaurista, ja päättelymme osui oikeaan. Sunnuntaina meillä oli koirista mukana Herkko, Opri ja Pepi. Ehdotinkin Pepin pääsevän työstämään ensiksi, koska tiedän että sille ei ole este kosteikot sen enempää kuin ojat tai purotkaan, Pepi siis aamusta riistaa etsimään. Irtilaskusta koira hävisikin varsin pian muutamaan sataan metriin ja muutamia herättelyjä pian tehden. Noin reilu puolituntia irtilaskusta ja puolisen kilometriä kulkeneena alkoi Pepi määrätietoisen herättelevän haun. Into ja edestakainen juoksu suppealla alueella antoi viitteitä riistan olevan lähellä. Sitten räjähtävä pers lähtö aivan meidän passin edestä, ja oletin kyseessä olevan jäniksen, mutta kun ajo painui heti samalle kosteikolle ja suo ojille kuin edellisenäkin päivänä Herkon ajosta, tiesimme Pepin edessä olevan kauriin. Monitoimi mimmillämme Pepillä ei ajohaukku ole kaikkein parasta, mutta kaikki se metsästysinto ja taito minkä tämä pieni ja pippurinen narttu taitaa, ei himmentänyt hieman puutteellinen haukku metsästyspäivää sen kanssa. Gepsistä seurailtiin koiran etenemistä aina muutamaan kilometriin naapuri seuran alueelle, josta se kuitenkin palasi takaisin. Passia muuttelimme tietäen minne suuntaan ajo eteni, ja vajaan kahden tunnin jälkeen tulikin komea kaurispukki Pepin saattelemana pellolle jonka toisella puolen olin passissa erään toisen miehen kanssa. Kauris kääntyikin meidän passia kohden, erään kaverin heilutellessa hieman käsiään tiellä, saaden sen kulkusuuntaa muutetuksi meitä kohden, sillä pelkäsimme sen vielä karkaavan meiltä. Vasemmalla puolen oleva passi ampui ensin, ja huomasin että osuma tuli, mutta kauris lisäsi vauhtia tullen minun kohdalleni jolloin pääsin sen kaatamaan, ja mikä parasta sain kaataa omalle koiralleni tuon komean viisipiikkisen pukin. Pepi tuli kaadolle muutama minuuti perässä. Varmaa työtä Pepi on kaurisjahdissa tehnytkin, sillä lähes aina kun se kauriin perään on laitettu ja ajo saatu aikaan on siltä myös kaatokin tehty, onkin hienoa omistaa tälläinen monitoimi koira. Toivottavasti Pepin pentu Milli joka lauantaina väläytti jo ajotaitojaan saa antaa myös nautinnollisia jahti elämyksiä meille jatkossakin.

kuvia kaadosta1 2 3 4 5 6 7 8

video

kuva reinosta 4kk 1 Pepin pentu oppia hakemassa.

Kiitos taas kovasti Mikko Vauhkoselle, Rastun erän jahtiporukalle, ja että olin saanut tuoda kaurisjahtiin vieraaksi Timo Nykäsen ja Herkon.

Lulu tosipaikan edessä

19.11.09

16.11 päästin lulun illalla irti aikomuksena löytää ilta rusakko ajettavaksi, mutta koira törmäsi irtilaskusta puolenkilometrin päässä nuoreen ilvekseen. Ihmettelin jo hiukan koiran poikkeuksellisen runsaaseen ja kovaan antamaan haukun määrään, ja luulinkin sen törmänneen supiin. Lulu pyöri noin 20min muutamansadan metrin alueella haukkuen ja rähisten voimakkaasti. Kun ajo viimein eteni poispäin minusta mennen suurehkolle tielle päätin mennä ottamaan sieltä koiran kiinni. Kun saavuin autolla paikalle missä koira oli, huomasin jäljet joita luulin hetken jo suden jäljeksi. Lulu oli sen verran jännittynyt tilanteesta että syliin ottaessa se vapisi ja tyhjensi rakon syliini. Jälkeä tarkemmin tutkittaessa erään kaverin kanssa totesimme kyseessä olevan nuoren ilveksen. Lululla olikin hyvä tuuri, sillä aikuisen ilveksen ollessa kyseessä olisi se varmaan päätynyt tupsukorvan ruuaksi.

kuvia 1 2

Huimat kokemukset Lululla ei vielä olleet tältä viikoa ohi. Eilen 19.11 tuli soitto suonteen metsästysseuran kettumiehiltä, ja että heillä olisi repolainen mukavassa paikassa pienehkössä kivirauniossa. Ensimmäistä kertaa tarvittiinkin agrikaatti ja poravasaraa että saatiin Lulu kolme metriä syvältä raunion uumenista pois. Ensin töitä tehtiin traktorin ja kivikoukun kanssa, ja lupuksi poravasaralla piikattiin keveä saadaksemme koiran pois. Lulu oli mennyt kahden kiven välistä rauniossa alaspäin ahtautuen ketun perään, mutta ylöspäin tultaessa ei ollut mahdollista enää päästäkään samasta paikkaa ylös. Käytin pepinkin Lulun kaverina toivoen ketun tulevan kovemmassa painostuksessa rauniosta pois, onneksi pepi tuli kuitenkin ulos ja sain sen kytketyksi. Viiden tunnin uurastus oli päättynyt kiviraunion purkutöiden jälkeen onnellisesti. Lulu oli oteessa moneen kertaan ja kovien yhteenottojen jälkeen oli rauniossa pelkkää lulun tuottamaa jytinää, ja ketun vaimeaa ääntämistä, emme kuitenkaan saaneet kettua pois, joten jää arvoitukseksi sen kohtalo. Niin moneen kertaa kuin muille aina vannotan, että koiraa ei tule päästää paikkaan mihin et pääse itse auttamaan, olisi tämä nyt saattanut koitua pahimmassa tapauksessa Lulun kohtaloksi. Vaimo tuumikin, että ei kahta ilman kolmatta, sillä olihan lulu jo viikoa aiemmin juossut jäänreunalta suoraan sulaan.

Pennut innolla riistan perässä

17.11.09

En ole päässyt päivittämään sivuja ajan tasalle, koska selkäni on pakottanut olemaan vuoteen omana, mutta pätkätassun jälkeläiset on olleet metsässä ahkerasti.

Tapsan ja Marian uros DEVIL 6KK on ollut ensimmäisellä onnistuneella rusakkojahdilla, ja pennulle on ensimmäinen kaato saatu aikaan. Ajo ei ole ollut kovin pitkä, eikä ääntä vielä raikuen ole tullut, mutta yksittäisiä haukahduksia kuitenkin, ja penikka tullut jälkeä kaadolle asti. Siinä sitten pupu oli kyytiä saanutkin. Olihan Devil jo viikko sitten täällä Suonenjoella ja saanut kosketuksen ensimmäiseen rusakkoon minkä Pepi ja Lulu ajoi kesämökin alle.

viikonvaihteessa neljä supia ja rusakko

LULU JUOKSI SUORAAN JÄÄLTÄ SULAAN

La. 08.11.09

Lauantaina oli mukana jahdissa Siilinjärveltä Tapani Martikainen ja tietysti puolivuotinen Devil, joka on D-pentueesta ja lulun jälkeläinen. Aamulla suuntasimme etsimään mahdollisia supi paikkoja, ja yksi supi saatiinkin saaliiksi jonka Lulu ja Pepi ajoivat pesästä pakosallle. Tapsa saikin katkaista supin paon ja komea supi oli saatu saaliiksi. Sitten olikin tietysti Devilin vuoro tutustua pörröiseen saaliiseen ja paljon ei tarvinnut koiraa herätellä kun komea haukku alkoi ja karva näytekin tuli otetuksi. Kimmo martinsen toi samaan tilanteeseen vielä hetki sitten ajosta saaliiksi saadun ketun jota Devil sai puistella ja karvaa pöllyttää senkin turkista. Kun vieraani tapsa oli saatu vakuutuneeksi siitä kuinka luola koirat toimivat, odotti jo uusi jahti mäyräkoirien kanssa. Seuraavaksi Pepille laitoimme gps liivit selkään ja rusakkoa jahtaamaan, kauan ei monitoimimimmi jälkeä kulkenut kun rusakko oli makuulta ylhäällä. Tapsa sai olla taas onnekas ja pääsi ampumaan, mutta kaatoa ei tullut vaan rusakko paineli haavakkona pitkin mökkiteitä ja metsiä. Ajo oli aika ajoin todella kiivasta ja mukavaa kuunneltavaa, sillä rusakko oli moneen otteeseen makuulla ja pers lähdöt olivat kiivaita ja koira parkui innolla. Ajoa oli kestänyt melkein tunnin ja päätin laittaa Lulun mukaan, mutta se meinasi koitua koiran kohtaloksi. Rusakko paineli jo erään lahden jäähän menneen rantoja, ja lulu olikin juossut suoraan sulaan. Kaikesta päätellen Lulu oli joutunut uimaan mahdollisesti satakunta metriä päästäkseen kuiville rantaan. Olin jo ilmoittanut Tapsalle puhelimeen lulun mahdollisesta hukkumisesta, joten jahti lopetettiin. Kun vielä Pepinkin ajo kulki samaisella rannalla muutaman sadanmetrin päässä pelkäsin toisenkin koiran joutuvan veden varaan. Kun tapsa pääsi ensimmäisenä koiran perään jäin minä huutelemaan lulua kohdalla missä jäljet loppuivat sulan reunaan. Viimein ajo loppui ja vähän myöhemmin tuli tapsalta tieto, että pepi oli ajanut rusakon kiinni joka oli paennut erään kesämökin alle. Suureksi helpotukseksi kuulin pian että Lulukin oli rusakon kimpussa, märkänä mutta intoa puhkuen. Päästessäni itse paikalle ja komentamaan koiria pois mökin alta, oli rusakko jo niin huonossa kunnossa ja osin jo syötynäkin että sitä ei tarvinnut enää suolistaa. Hieno metsästys päivä oli saada ikävän lopun, mutta makkaratulilla oli mukavaa käydä läpi päivän tapahtumia, ja koiratkin oli kaikki turvallisesti autossa.

video rusakkojahdin lopusta

kuvia lauantain saaliista1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 tapsa ja lulu menossa pesälle 11

Voi vain arvailla mikä mahtaisi olla rähinä elävän riistan edessä, katso alla olevat videot nuorista uroksista.

video devilin 6kk ensikosketuksesta kettuun

video dieselin 6kk ensikosketuksesta kettuun

Su. 09.11.09 KOLME SUPIA

Isänpäivää vietimme Kimmon kanssa metsässä ja supit ja rusakot tähtäimessä tietenkin. Olin ottanut aamulla mukaan Jaden, Pepin ja Abban jota halusin vielä juoksutta vaikka tiine onkin. Kimmo olikin jo paljon ennen minua mennyt aamusta jälkityötä tekemään seuramme maille. Kimmon koira Urho ajoikin varsin mallikkaasti rusakkoa ensimmäisessä vedossa, mutta passittaminen on erittäin vaikeaa kahden miehen voimin missä teitä on paljon mitä rusakot mielellään käyttää. Rusakko sai mennä menojaan ja Kimmo meni etsimään supin jälkiä, ja minä halusin juoksutta abbaa jos vaikka saatais jänö ajo sillekkin. Kimmon ilmoittaessa löydetystä pesästä missä olisi mahdollisesti riistaa, oli abba saanut juuri metsäjäniksen ylös ja ajo oli täydessä vauhdissa. Abban ajo kesti reilun puoli tuntia, jonka jälkeen olin valmis menemään kimmolle kavariksi missä urkki työskenteli maa pesässä supin edessä. Kookkaan supin lisäksi muita supeja penkassa ei ollut, joten kamat kasaan ja autolle. Riistamailta pois päin tullessa soi puhelin, ja supijahtai olisi tiedossa vielä seuran mailla. Kahdet supin jäljet oli samaisella rannalla missä olimme seikkailleet edellisenä päivänä Lulun ja Pepin kanssa. Jälkityötä tehtyämme ilman koiria, oletimme supipariskunnan olevan eräässä pienessä maatöyräässä, josta olin saanut monesti aiemminkin saalista, matkaa sinne olisi muutama sata metriä. Pepi oli ainoastaan mukana autolta lähdettäessä pesälle, koska jos joutuisimme jäljestämään olisi se pepin tehtävä. Pesälle tullessa totesimme yhden suuaukon edessä jälkiä, ja kun koira merkitsi intonsa haukulla tiesimme riistaa olevan sisällä. Kaksi isoa supia saatiin saaliiksi, ja näin sekin päivä sai hienon lopun jahti päivälle. Viikon lopun saalis seuramme mailta oli komeat neljä supia, yksi kettu ja rusakko.

kuvia urkista ja saaliista 1 2 3

kuva pepistä ja saaliista 1

video pepin ja kimmon työstä

Pepin nuoret jälkeläiset vauhdissa

02.11.09

pepin ensimmäiset jälkeläiset jotka on 10kk, ovat olleet tosi toimissa riistan perässä. Sijoitusnarttumme Centti joka on kaurista ajellut pariin otteeseen varsin hienosti, on nyt muutkin sisarukset olleet viime viikon vaihteessa riistan jäljessä. Carlan omistajalta Tampereelta tuli viesti, että narttu oli ajellut kaurista noin puoli tuntia, saaden omatoimisesti muutamansadan metrin haulla riistan liikkeelle, myös ensimmäinen rusakkokin oli saatu ammutuksi. Hienoa, hienoa Carla ja Tomi Nisula.

Täällä suonenjoella asuvalla Kari Snelmannilla on narttu Cesilia joka myös on osoittanut sitkeytensä tehden reilun tunin työn ja saanut jäniksen ylös, ja näin myös ensimmäinen kaato on Cesilialle saatu.

Suonenjoella on myös ainut uros samaisesta pentueesta, joka on Jarmo Markkasella. Aika kovaa viestintää tuli myös jarmon puhelin soitosta, sillä nuorelta urokselta oli jarmo saanut ensimmäisen ketun. Ceri oli painostanut kettua voimakkaasti pitäen sen umpiperässä josta jarmo oli saanut repolaisen talteen. Aika kova suoritus nuorelta pojalta.

PÄHKINÄRINTEEN AAPO TULEVIIN SM-KISOIHIN

02.11.09

Pepin sisko Aksu, joka asuu Salossa, on jättänyt riistaverisiä jälkeläisiä. Aksun omistavalla KuntoLintulalla on itsellään yksi jälkeläinen(Pähkinärinteen Aapo) joka on selvittänyt lännenlohkon valintakokeissa itsensä tuleviin SM- ajokoeisiin Ristiinaan. Paljon onnea Kunto Lintula ja Pähkinärinteen Aapo !!

Erittäin mukavaa että meidän edesmennyt narttumme Jiiällän nasti jolla on yhdeksän jälkeläistä, on periyttänyt hyviä riistaviettisiä metsästyskoiria, ja saamme nauttia jälkeläistemme menestyksestä.

Nyt olenkin vakuuttunut kanta narttumme Jiiällän nastin vahvasta periyttämis ominaisuudesta, sillä Nastin jälkeläisistä Aksu, Adalmiina, ja Pepi, on jokaisen nartun takaa tullut hienoja metsästys koiria. Onkin mukava seurata oman uroksen kasvua joka on 13vko. vanha, ja Pepin jälkeläinen myöskin. Uros näyttäisikin olevan varsin kova luontoinen sillä naapurin viisikuinen nautserin penikka sai reinolta hammasta aika kovasti meillä käydessään.

JADELTA JA LULULTA SUPI

01.11.09

Kävimme katsastamassa seuramme mailla pari pienehköä pesää. Toisessa pesässä oli likuttu, ja jade sai mennä katsomaan josko riistaa olisi sisällä. Yksi supi sieltä löytyi ja Jade työstikin supin kanssa vajaan tunnin, ollen otteessa muutamaan kertaan. Viimein koira oli pitkään hiljaa, joten päättelimme sen olevan riistassa kiinni. Jade pehmittikin supin pesään, ja pienten maarittelujen jälkeen se suostui tulemaan pois, jolloin vein sen autolle. Koska Jade ei vetänyt riistaa pois, laitoimme Lulun pesään, ja pieni supi tulikin koiran hampaissa vauhdilla ulos. Lulu osoitti taas kerran hienon taitonsa vetäen riistan pois pesästä. Mukana kaivumiehinä olivat Kimmo, Teemu ja Marko, kiitos pojille !.

PARI SUPIA JALKALASTA

JALKALA 23.10 JA 26.10.09

Pepi ja Lulu viikon vaihteessa kaksi kertaa irti ja kummallakin kerralla supit saaliiksi. Pepi ja Lulu on aika lyömätön parivaljakko yhdessä, ja hienoa että voin tarvittaessa käyttää kahta koiraani pienpedon pyynnissä yhtäaikaa. nartut onkin jäljestäneet muutamat supit yhdessä syksyn aikana. Tosin viimeinen supi pääsi noin kilometrin ajon päätteeksi ladon alle ja pepi tietenkin gepsi selässä ladon alle myöskin. Kun saavuimme paikalle ja supi saatu talteen huomasimme pepin olevan ilman gepsiä. Gps liivi olikin jäänyt leikkien keskellä jonnekkin näkymättömiin ladon alle, jota täytyikin hakea tovi mutta onneksemme se kuitenkin löytyi pienten lattia töiden jälkeen. Olen osannut tälläistä odottaakkin, mutta se on vaan niin hienoa seurata koiran menoa gepsistä, ja vieläpä jos ajo karkaakin kuulumattomiin, löytyy koira hienon vempeleen avulla. Täytyy vain toivoa että en menettäisi moista apulaitetta. Kimmo tosin antoi vinkin, että sido gps liiviin luolatutkan lähetin, ja liivin kadotessa vaikkapa luonnon pesään, on paikannustieto hiukan tarkempi. Täytynee varmaankin harkita tuota asiaa.

GPS löytyi 1 2 3

video 23.10. saadusta supista

OPRILLA HIENO TIETYÖSKENTELY JÄNIS AJOSSA

MIKON VIERAANA RASTULLA 23.10.09

Kävimme Salpakarin Jarin kanssa Rastulla opria ja sijoitusnarttu Milliä treenaamassa. Oprilta kaadettiin heti aamusta rusakko, joka olikin nätti ajo, kuin myös yöjälki työskentely muutamine herättelyineen ennen ajon alkua. Vähän myöhemmin Opri oli ensikertaa kettua kyydissä, ja hiukan arveluttikin miten ajo mahtai sujua koska Opri ei ole aiemmin kettun jälkeä ajanut. Ajo ei kuitenkaan ollut oprille mieluisaa, joten kettukin sai mennä lyhyehkön ajon jälkeen menojaan. Uudesta paikasta vielä päivän päätteeksi jussia etsimään ja komea ajo siitä sitten tulikin. Oprin löytäessä yö jälki kesti jäniksen ylössaanti noin kymmenen minuuttia, koiran antaessa ennen ajoa mutamia into haukahduksia. Oprin edessä oli metsäjänis jonka pääsimme heti ajon alkuvaiheessa näkemään, mutta pupu painelikin heti ajon alkaessa soratietä myöten vajaan kilometrin koiran edetessä lähes normaalilla ajohaukulla ja todella vauhdilla pupun perässä. Kun jänö viimein ponkaisi metsään ei Oprin tarvinnut tieltä lähtevää jälkeä juurikaan hakea ja ajo jatkui komealla haukulla. Koiran käydessä melkein kilometrissä, viimein ajo palasi takaisin ja uudelleen samaiselle soratielle, ja taas paineli pupu tietä myöten meidän passeista pois päin. Opri oli tullut vauhdilla tielle ja edelleen sen yli, mutta palannut välittömästi takaisin ja ajo jatkui noin puoli kilometriä haukulla, josta se viimein kytkettiin kiinni koiran perkatessa hukkaa. Kokonaisuutena erittäin hienoa ajo ja tiejälki työskentelyä, tästä olisikin ollut todella mukava saada koiralle kaato.

Sijoitus narttumme Milli oli myös aamulla yöjälkeä parkkaamassa , mutta intoa ehkä enemmän kuin taitoa, joten tällä kertaa kaikki oli hyvää opettelua ja varmaan jotain tärkeää sai pentu taas muistiinsa.

Pepi ja Lulu supin perässä

17.10.09

Viikon sisällä jo toinen Pepin ja Lulun jäljestys supin kohtaloksi. Ahvenanmaan reissuni aikana oli Pepi ja Lulu saaneet supin kiinni parituntisen ajon jälkeen. Tänään taas laitoimme Pepille gepsin selkään ja lenkille tyttäreni Reetan kanssa. Pyysin ottamaan myös Lulun mukaan. Neidin kotiin tullessa, seurasimme koirien jäljestämistä noin reilun kilometrin päässä kotoa, missä soitto gepsiin antoi tiedon koirien tavoittaessa supin. Paikalle päästyämme totesimme koirien puistelevan supia voimakkaasti ja näin viides pepin jäljestämä supi oli saatu. Pepille laitettu syksyn aikana gepsi viidesti selkään ja aina on supi saatu saaliiksi. Kaiken muunkin hyvän riistavietin omaava narttu taitaa saada jatkossakin tehdä vastaavaa työtä, kun siihen on noin hyvin vihkiintynyt.

juksu ja reetta jäljestyksen jälkeen 1 2

video

Opri supin kimpussa

16.10.09

Nyt se Oprikin sitten antoi supille kyytiä, ajaen sen passiin, josta se myös kaadettin. Opri oli onneksi sen verran jäljessä, ja juoksin koiraa vastaan ja kytkin kiinni ja vein autolle. Emme antaneet koiran tulla lähellekkään kaatoa, mutta jos se on yhden kerran ajanut ja supi seisontahaukussa rähissyt vastaan, saattaahan se ajaa jatkossakin. Tyttäreni poika ystävä Juksu Ivalosta pääsi tekemään historiaa kaatamalla ensimmäisen supinsa, ja myös näkemään ensimmäisen supin elävänä, joten varmaan muistoihin jäänyt jahti savossa.

juksu ja supi 1 2

Pätkätassu Centti kauriin perässä

16.10.09

Sijoitus narttumme Centti ("Milli")näyttänyt suurta osaamista riistan perässä. Jari Salpakari on vienyt Centin paikkaan missä esintyy kauriita. Kuukausi sitten Jari oli päästänyt koiran suoraan kauriin perään ja narttu oli vienyt kaurista reilun puolituntia hyvällä haukulla tullen omia jälkiä takaisin. Toinen ajo paikalla missä Jarilla on syöttöautomaatti kauriille, oli Centti kadonnut isännältään, ja vajaan kymmenen minuutin kuluttua oli railakas ajo alkanut. Jari oli seurannut ajoa noin 40min. jonka jälkeen se oli kytketty täydestä ajosta. Hieno saavutus nuorelta penikalta, jolla ikää yhdeksän kuukautta. Kaikki muutkin sisarukset osoittaneet myös voimakasta riistaviettiä, paljon on koiria kehuttu ja omistajat olleet pentuihinsa todella tyytyväisiä. Hienoa saada palautetta koirien toimivuudesta, ja metsästysinnosta mitä pepin jälkeläisillä tuntuu olevan.

kuvia millin cerin ja donnan 1 2 3 4 5 6 7

 

LULUN PENNUT OSOITTANEET VOIMAKASTA RIISTAVIETTIÄ.

Lulun viisikuukautisista pennuista kuulunut hyvää. Pennut osoittaneet voimakasta riistaviettiä, jäljestäneet hirveä kaadolle, haukuttu supia loukkuun, ketun jälkeä seurattu innolla.

PEPIN E-PENTUE RIISTA VERISIÄ

Pepin E-pentue noin kolmekuinen, ja nyt jo pennut voimakkaasti kiinnostuneet riistasta. Oma uroksemme REINO oli kuin tulta saadessaan Ahvenanmaalta tuomani kauriin pään haisteltavakseen. En ehtinyt kunnolla antaa haistaa päätä, kun Reino ampaisi turpaan kiinni, enkä meinannut saada hampaita millään irti. Pentu roikkui hampaillaan turvassa muristen kuin isompikin koira.

kuvia reinosta 1 2 3 4

AHVENANMAALLA KAURIS JAHDISSA.

16.10.09

Edellisen vuoden tapaan käytiin Hammar Udassa kaurista ajattamassa, koiristamme mukana oli tällä kertaa Jade ja Opri. Ajankohta oli sama kuin viime syksynäkin, ja ilmojen herra oli taas suosiollinen. Saimme nauttia paitsi, suosiollisesta säästä, niin myös koirien upeista ajoista. Olli Soininen ampuikin ensimmäisenä päivänä omalta koiraltaan (Kultapuron aitohelmi/"inkku")kaksoisvasat reilun tunnin ajosta, ja näin jahtimme sai hienon avauksen. Tilanteita meille tarjottiin, mutta useimmiten kauriit oli aikuisia naaraita, joilla oli vasat mukana, pukkeja emme koirien ajossa nähneet ollenkaan, joita vasojen lisäksi olisimme saanut ampua. Jadelle ei sattunut aivan parhaat päivät, sillä kolmesta irtilaskusta yksi ajo oli noin puoli tuntia, ja sitäkin oli mukava kuunnella. Jade osoitti sen että enemmän vaan koiraa sorkan perään, niin parempaa on varmasti luvassa. Opri oli juuri niin vakuuttava kuin osasin odottaakkin. Neljästä irtilaskusta, oli 2h ja 1.4h ajot todella mallikkaita, joista kummastakin ajosta kytkin koiran kiinni, aikuisen naaraan olessa koiran edessä. Opri osoitti todella hyvää sitkeyttä, ja ajonopes oli parhaimmillaan 18km/h, (mikäli gepsiin on luottaminen)mikä mielestäni on aika harvinaista mäyräkoiralle. Oprin kanssa onkin mukava mennä 06.11 ajokokeisiin Raseboriin. Mukana meillä oli myös Ossi Lappi, ja kaivannon kondrah, eli" konsti", Olli Soininen, ja koirat inkku sekä suulveik. Neljäntenä passimiehenä oli mukana Pekka Martikainen Vantaalta. Nuorelle Konstille saatiin pari mukavaa ajon pätkää, ja kyllä pennulla intoa tuntui olevan. Ollin kokeneemmat koirat Inkku ja Suulveik ajoivat myös mallikkaasti. Kauriit jäi tällä kertaa kuitenkin ollin ampumiin kahteen vasaan, mutta tärkeintä reissulla oli saada nuoret koirat oppiin.

kuvia reissulta 1 2 3 4 5 6 7 8

video jaden ajohaukusta

PEPILLÄ TAAS SUPIAJO

30.09.09

Kolmas supi viikon sisällä. Lähdin aamulla pepin kanssa metsään, siinä toivossa että olisin saanut koiralle jänis ajon, mutta vajaan reilun puolen tunnin mittainen ajo päättyi seisonta haukkuun, jolloin oli helppo päätellä mikä oli kyseessä. Aprikoin jo ajon alkuvaiheessa, että kylläpä jussi painelee gepsin mukaan suoraviivaisesti. Mimmi on näköjään erikoistumassa supin ajoon, ja kyllä se on hyvä että näinkin saadaan pienpetoja vähemmäksi. Pepillä siis kolmas supiajo viikon sisällä.

video

monitoimi mimmi Pepi supin surmaksi

28.09.09

Veljeni oli kahden kettu terrierin kanssa metsällä, ja koirat olivat törmänneet supiin, joka pakeni kiviraunioon. Aikansa supia painostaen oli supi pötkinyt koirilta pakoon, eikä koirat sitä enää löytäneet. Pepille gps liivi selkään ja supin perään. Vajaan tunnin päästä oli Pepi aloittanut seisonta haukun noin kilometrin päässä rauniosta, veljeni suunnisti paikalle ja lopetti supin. Koira oli kulkenut muutaman kilometrin supian jälkeä seuraten.Pepi on todella innokas myös supi jahdeissa näin jäljestäen, ja sen verran sitkeä että yleensä löytää supin kun se jäljelle laitetaan, mallikasta työtä ja yksi pienpeto vähemmän..

kuvia kokeista 1 2

Kettu saalis

27.09.09

Viikolla yllätin aamuhämärissä kaksi kettua kisailemassa puidulla pellolla, joista toisen sain kaadettua ja näin syksyn ensimmäinen kettu saalis avattu.

pepin lämmittelyjä tulevaan kauteen / oprilla komeita metsäjänis ajoja

25.09.09

Pepin pentuja, oma uros mukaan lukien kolme vielä kotona. Tulevana viikon vaihteena, uros ja narttu tulaan noutamaan, ja kaikki on silloin maailmalla uusien tuulien alla. Niinpä pepiä jo hiukan juoksutettu riistankin perässä. Viimeviikolla rusakko sai kyytiä kolmenvartin verran, ja eilen koti nurkilla koiralla gps selässä, ja haku oli reilua puolta kilometriä, mistä aju lähti käyntiin. Seurasin ajoa puoli tuntia, jolloin pepi pysähyi ja menin katsomaan tilanteen. Koira supin kanssa vastakkain peltotien betoni rummussa. Kiivaan kymmen minuuttisen jälkeen pepi haki supista otteen pidellen sen paikoillaan kunnes se saatiin talteen

Oprin kanssa käyty hakemassa metsä jäniksiä, ja kyllä on mukavaa mennä jänistä etsimään tytön kanssa. Tänään 25 päivän aamuna, olimme Martinsenin Kimmon kanssa omilla seuran mailla jänöä etsien. Opri irti klo:6.00 / herättelyt alkoi klo: 6.10, ja ajo käyntiin klo 06.20.Koira kytkettiin klo: 7.45. Hyvää, lähes yhtämittaista ajoa 55min. Oprin edessä oli tosi iso kokoinen metsäjänis jonka näin ajon loppu puolella.

SAARIJÄRVI 20.09.09 OPRI JA ABBA

Kun Abban kanssa päästiin Urjalasta kotiin, alkoi jo valmistautuminen seuraavan päivän uusiin haasteisiin. Saarijärvelle mentiin siis seuraavana päivänä Abban ja Opri kanssa. Oprin ohjaajaksi sain mukaani Kimmo Martinsenin. Päivä ei ollut aivan niin onnistunut kuin edellinen, tuomisiksi kotiin oli Abban O-tulos, ja Oprin 3-tulos. Abba oli kutisevien korvien kanssa aika tuskainen, ja ensimmäisessä erässä 16min ajo ei luvannut hyvää toiseen erään. Koira kuitenkin virkistyi ensi erän ajon jälkeen ja haki toisessa erässä hyvällä temmolla, kuitenkaan löytämättä ajettavaa riistaa. Nyt siis lääkitään koira kuntoon ja mietitään jatkoa lisää.

Oprin 3-tulos oli myös viikonlopun pienoinen pettymys, olihan se paukuttanut edellisellä viikolla metsäjänistä 86min. ja kaurista 82min. Kaikkea toivomaa ei kuitenkaan voi aina saada, ja tiedän kuitenkin että koirat voi onnistuessaan ajaa komeita tuloksia, on mukavaa odotella sitä parempaa. Opri ajoi ensimmäisessä erässä jänistä 26min, ja toisessa erässä ei ajettavaa löytynyt. MEJÄ-3 tulos ja pist. 41.

URJALA 19.09.09 ABBA !!! MÄAJ-1

Menin ABBAN kanssa Urjalaan perjantaina, valmistautuen lauantain starttiin. Kokeessa oli neljätoista koiraa, ja aamu oli varmaan kovasti odotusta, kaikille koiran ohjaajille. Koirat arvottiin maastoihin ja meidän maasto sijaitsi aivan kisakeskuksen tuntumassa. Ensi tiedon mukaan koemaastot olisivat todella peurarikkaissa maissa, ja pettyä emme ainakaan siinä mielessä voineet, jo ensimmäiseen maastoon menessä oli peura havaintoja useita. Riistan löydössä ei siis ollut ongelmia, hakua ja yöjölki työskentelyä oli mahdoton arvioida runsaan riistan hajun vallitessa lähellä, ja niimpä kummankin erä ajot alkoi pian irtilaskun jälkeen. Kokeen neljästätoista koirasta ykköstuloksen ajoi kuusi koiraa. Abban tulos oli MÄAJ- 1 pist 64. Abballe siis toinen startti ja toinen ykkönren. Odotukset Abban suhteen olivat tietenkin hiukan korkeammat, sillä tiesin koiran olevan fyysisesti kunnossa ja sorkka on sen mieleisin ajettava, jota se ajaa todella varmoin ottein. Oli kuitenkin yksi himmentävä tekijä joka saattoi vaikuttaa koiran ajoon. Abballa todettiin viikkoa ennen urjalaan lähtöä, hiiva sieni korvassa, ja koira ravisrelikin todella voimakkaasti toistuvasti päätään. Lääkitä emme voineet koiraa, koska kyseinen korva lääke kuuluu kiellettyihin, ja douping lääkkeisiin. Tärkeintä kuitenkin oli 1-tulos, jota lähdimme tavoittelemaan.Mielestäni kokeen järjestelyt kokonaisuudessaan olivat onnistuneet, ja kiitos kaikille siitä !!.

PM-KOKEET RISTIINA 12.09.09

Suursavon mäyräkoirakerho sai järjestettäväkseen tämän vuotiset pohjoissavon ja suursavon, piirin mestaruus ajo kokeet mäyräkoirille. Odotin lauantai päivältä parempaa kuin mitä sieltä käteen jäi. Tulos oli puhdas nolla ja pisteet 10,25 jotka tulivat erinomaisesta hausta ilman yöjälkeä, sekä metsästys innosta. Positiivista myös oli koiran käyttäytyminen hirvilauman edessä, koiran juostessa parisataa metriä perässä antamatta yhtään ääntä, palaten takaisin. Ensimmäisessä erässä Opri teki noin 40min työtä jäniksen yö jäljessä, saamatta kuitenkaan sitä ylös. Kun koira viimein palasi luoksemme, etenimme maastossa löytääksemme toisenlaista ajoeläintä, sillä tiedon mukaan maastossa piti olla sorkkaa. Kuitenkin maastot olivat tällä kertaa meille oikulliset, emmekä löytäneet sen enempää sorkkaa kuin muutakaan riistaa toisessakaan erässä, joten suunta voi olla ainoastaan ylöspäin. Kahden päivän paras koira oli itäsuomen mäyräkoiraa edustava VUORENKAIUN KRISTA, omistaja Tiina Berg, ajoeläin jänis ja pisteet 64.06, joka oikettaa komeaan 1-tulokseen. Paljon onnea Tiina ja mäykkymimmi Vuorenkaiun krista.

kuvia kokeista 1 2 3 4 5 6 vuorenkaiun krista ja tiina berg

Jänisjahdin avaus Oprin kanssa

01.09.09

Jänis jahtikin pääsi käyntiin heti ensimmäisenä päivänä, ja tuotti heti tuloksen. Aamulla luokseni kokoontu myösi Pepin C-pentueen kaksi kasvattiamme, Cesilia Snelmannin Karin ja Centti Salpakarin Jarin kanssa, sekä Seppo Rantalainen. Otin Tarhasta myös Oprin mukaan, ja lähdimme kukin omalle alueelle koiria metsään viemään. Opri sai kuitenkin olla tällä kertaa onnekas, ja vauhditti rusakon Sepon passiin, ja ensimmäinen pitkä korva tälle syksylle saaliksi. Ajo ei ollut pitkä, mutta oli mukava huomata että Oprin tie työskentely oli varmaa ja ajo kulki mukavasti tiellä reilun puoli kilometriä. Rusakko metsään ja Opri selvitti nopeasti jäljen tieltä pois, ajon vielä jatkuen puoli kilometriä josta seppo pääsi tekemään kaadon, ja koira innolla myös kaadolle. Nuorille koirille oli oppia kaikki, ja ilma oli vähän vastaan, sillä vettä satoi koko ajan, joka oli jo alkanut tuntia ennen jahtia. Cesilia kuitenkin erittäin innokkaana parituntisen metsässä, toista sataa metriä hakua tehden, Jari joutui poistumaan Centin kanssa ennen jahdin päättymistä, mutta Cesilia sai tuntumaa tuoreeseen jänön hajuun, ja sen kyllä huomasi että intoa löytyy. Ohessa pari kuvaa rusakosta ja Cesiliasta.

kuvia 1 2

Rekun Lulu mukana sorsastamassa

27.08.09

Lulu näytti osaamistaan myös sorsa jahdissa aloitus päivänä Suonenjoella Suonteen järvellä, pudotin sorsan joka pakeni haavikkona vesialueelta rantaan noin sata metriä. Lulu laskettiin veneestä perään noin kymmenen minuuttia ampumisen jälkeen, ja parinkymmenen minuutin uurastus sakeassa ruohikossa tuotti tuloksen ja lulu kantoi vielä elävän sorsan luokseni. Hieno suoritus koiralta joka ensi kertaa mukana noutavana koirana sorsa jahdissa.

kuvia 1 2 3

Jäljestys treenit aloitettu Jadella 03.05.09

Kova mäyräkoiran kasvattaja Jarmo Niskanen oli vieraana vapun aikaan Sievistä, ja mukana hänellä oli ruotsintuonti narttu ja nartun osaomistajana oleva Sami Kajaanista. Ruotsintuonti nartun he astuttivat suonenjoen reissulla Kaivannon kennelin Snöbakken victorilla. Jarmolla on löytöhaukun kennel Sievissä, ja sieltä onkin lähtenyt kovia käyttökoiria maailmalle. Jarmo toimikin osuvasti meille tullessa jälkimestarina joka tehtiin la.02.05.09 Jadelle. sunnuntaina sitten ensikertaa koiran kanssa jäljelle joka oli noin 13h vanha. Pientä hapuiluahan se ensikertalaiselle oli ja kun vielä jäljen yli oli yön aikana mennyt mitä todennnäköisemmin jänis, olisi Jadea kiinnostanut kovastikkin lähteä tuon hajun perään. Kokonaisuus oli kuitenkin ihan ok, ja jälki kuljettiin aika tarkasti loppuun asti, joka oli vain ehkä parisataa metriä pitkä. Tästä kuitenkin on mukava jatkaa.

kuvia 1 2